popcorn

Popcorn z kaszy gryczanej to świetna alternatywa dla tradycyjnej przekąski. Choć smakuje troszkę inaczej jest świetna jako przegryzka do ulubionego filmu lub serialu. 

Kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Zawiera dużo białka i witaminy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi też źródło miedzi, magnezu i fosforu. Teraz możliwe jest przygotowanie pysznej i zdrowej przekąski. Popcorn z kaszy gryczanej to nie tylko idealne przekąska na wieczór z przyjaciółkami, ale świetna alternatywa dla tradycyjnego popcornu dla naszych dzieci.

Popcorn z kaszy gryczanej przygotować można w 3 minuty. Potrzebujesz jedynie:

  • 100g kaszy gryczanej palonej
  • 300ml oleju z pestek winogron
  • sól do smaku

Do małego garnka wlej olej i mocno podgrzej. Kiedy olej będzie już gorący – uwaga nie może się gotować!, zanurz sitko. Kaszę należy smażyć partiami, dlatego na początek wystarczy jeśli wsypiecie łyżkę kaszy. Wystarczy 5 sekund, aby kasza popękała i zrobiła się biała. Gotowy popcorn przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pozostała kaszę smaż w taki sam sposób. Popcorn posyp solą do smaku i gotowe!