Przepisy kulinarne prosto z Masterchefa – Martyna Chomecka i Lorek Zedju

Przedstawiamy Wam przepyszne dania, które są łatwe do przygotowania a naprawdę zdrowe. Przepisy przygotowała Martyna Chomacka i Lorek Zedju dla nas na XV edycję naszych Warsztatów z Gwiazdą.

Przepisy:

Hummus Buraczany 

  • pół puszki cieciorki w zalewie Eko Wital
  • odrobina (2 łyżeczki) maślanki OSM Krasnystaw
  • 1 łyżeczka octu z burakiem, skrzypem i gorczycą od Moja Farma Urody
  • 1 pieczony burak 
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju z nasion pokrzywy z pyłkiem pszczelim od Farmy Urody
  • pieczywo chrupkie kukurydziane ekologiczne Eko Wital
  • 1 łyżeczka nasion prażonych dobrekonopie.pl

Sposób przygotowania: 

Cieciorkę odsączamy. Wrzucamy ją do wysokiego naczynia.
Dodajemy jednego upieczonego buraka, odrobinę maślanki, 2 łyżki oleju z nasion pokrzywy, 1 łyżeczkę octu z burakiem, ząbek czosnku, sól i pieprz. Blendujemy na gładką pastę.

Przekładamy ją do miseczki, polewamy jeszcze odrobiną oleju z nasion pokrzywy, posypujemy szczyptą pietruszki. Podajemy wszystko z chrupkim pieczywem ekologicznym kukurydzianym od Eko Wital

 

Koktajl Anti – Anging

  • 2 jabłka wyciskarka Kuvings oraz Jabłka Grójeckie
  • sok z limonki (Oryginalny Sok, na porcję 1/5 butelki)
  • mięta 10 listków Baziółka
  • pietruszka garść Baziółka
  • świeże kiwi 1 sztuka
  • białko z konopii 1 łyżeczka – Dobre Konopie
  • ½ banana

Sposób Przygotowania:

Wyciskamy sok z jabłek. Dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki, kilka listków mięty, nać pietruszki, obrane kiwi, pół banana i białko. Wrzucamy wszystko do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki koktajl.

 

Smoothie Bowl

  • 100 ml jogurt naturalny 100 ml OSM Krasnystaw
  • smoothie Passiflora 1 butelka – Oryginalny Sok lub smoothie Spirulina
  • ekologiczna konfitura z truskawki 2 łyżeczki lub mus z malin Runoland
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • Goji – 1 łyżeczka
  • pół świeżego banana
  • 1 świeże kiwi
  • jabłko od Jabłka Grójeckie
  • 1 łyżeczka białka konopnego dobre konopie.pl

Sposób Przygotowania:

W miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny i smoothie z passiflorą.
Na górze wykładamy konfiturę, pokrojonego w plasterki banana, kiwi oraz jabłko. Dekorujemy wszystko jagodami goji i łyżką nasion chia. Zdrowa przekąska gotowa!

 

Deser z czerwonej cebuli oraz wiśni 

  • czerwona cebula, 2 sztuki
  • cukier brązowy 4 łyżeczki
  • mleczna czekolada do starcia
  • ocet balsamiczny ok. 170 g.
  • Naturalnie owocowe od Stovit – wiśnia

Sposób Przygotowania:

Cebule pokroić w cienkie paseczki zalać wrzącą wodą, przecedzić. Cebule zasypać cukrem, dobrze ugnieść i odstawić do puszczenia soków. Buraki pokroić w dość drobną kostkę dodać do cebuli z sokiem który puściła, doprawić do smaku octem balsamicznym. Na koniec dodajemy wiśnie delikatnie mieszamy. Wiśnie będą słodkie,  jeśli wolisz ciut więcej słodyczy trzeba dodać więcej cukru do cebuli.  Deser przekładamy do 2 pucharków, całość posypujemy startą czekoladą.

 

Winne jabłka pieczone z konfiturą 

  • 4 jabłka grójeckie
  • pół butelki czerwonego wina półsłodkiego 2016 “Poemat”od Winnicy Dwórzno
  • 1 łyżka konfitury z wiśni Stovit
  • 2 łyżki cukru, cynamon
  • pulpa pomarańczowa od Kuvings
  • bakalie

Sposób Przygotowania:

Z jabłek usuwamy gniazda i nacinamy owoce w kilku dowolnych miejscach.
Wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane jabłka smarujemy konfiturą z wiśni, a także posypujemy cukrem, cynamonem i skórką lub pulpą pomarańczową. Do naczynia wlewamy wino, możemy też przy okazji delikatnie skropić alkoholem owoce. Jabłka pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Dekorujemy 

 

Mini Tarty od Lorka (pisowania oryginalna)

  • opakowanie ciasta francuski, 200 gr biała czekolada
  • 100gr dżem Stovit
  • 100ml śmietanka 36%, 1 limonka lub sok z limonki Oryginalny Sok
  • 200 gramów pulpy z Jabłek Grójeckich, 100ml sok z jabłek od Kuvings
  • 50gr cukier waniliowy, sok z jednej limonki Oryginalny Sok

Mus czekoladowy-dżemowy na 4 porcji:

  • 200gr biala czekolada
  • 100gr dzem Stovit
  • 100 ml śmietanka 36%
  • 1 limonka lub sok Oryginalny Sok limonkowy

Czekolada roztapiamy, mieszamy z dżem i sokiem z jednej limonki (skora limonki). Ubijamy śmietanę. Powoli dodajemy bitą śmietanę do mixu czekoladowy i mieszamy. Mus gotowy.

Spód pulpy z jabłek na 4 porcji:

  • 200 gr pulpy z jabłek
  • 100ml sok z jabłek od Kuvings
  • 50 gr cukier waniliowy
  • sok z jednej limonki od Oryginalny Sok

Wszystkie składniki do garnka, i gotujmy powoli, do czasu, aż otrzymamy gęste puree. Gotowe.

Sposób Przygotowania:

Teraz, na tarty damy dajemy jako pierwsze puree z jabłek, potem mus czekoladowy dżemowy
i udekorujemy świeżym  jabłkiem plus zioła (mieszany z sokiem limonka  aby nie zmienił kolory) plus zioła (może być mięta albo bazylia albo nawet tymianek).

Koktajl Energizer

  • 1 pomarańcza – świeży sok wyciskany od Kuvings
  • 1 grapefruit
  • sok z agawy 1,5 łyżeczki
  • imbir 1 cm świeżego korzenia
  • szczypta chilli

Sposób Przygotowania:

Wyciskamy sok z pomarańczy i grapefruitów i świeżego imbiru. Dodajemy łyżeczkę syropu z agawy, oraz szczyptę chilii. Całość blendujemy.

 

Dorsz z sosem marchewkowym

  • polędwica z dorsza 150 gramów porcja
  • sok marchewkowy od Kuvings
  • masło 80 gramów na porcję od OSM Krasnystaw
  • olej słonecznikowy dezodorowany do smażenia EKO WITAL
  • 1 świeża marchewka
  • garść jarmużu
  • kilka plasterków topinamburu
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona
  • łyżka oleju do sałatek Piękny Koloryt Moja Farma Urody
  • 2 łyżeczki octu z sokiem z pokrzywy i propolisem z Moja Farma Urody
  • cebula szalotka
  • 1 łyżeczka nasion prażonych dobrekonopie.pl

Sposób Przygotowania:

Wyciskamy sok z marchewek. Przelewamy go na patelnię i redukujemy aż na jej dnie pozostanie dość gęsty sos o mocnym, marchewkowym smaku. Dodajemy wtedy ocet z sokiem z pokrzywy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy kilka łyżek masła i mieszamy cały czas sos. Jeśli nie jest wystarczająco gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę masła. Odstawiamy na bok.

W międzyczasie rozgrzewamy olej w garnku do temperatury 180 stopni. Rozkładamy sobie obok ręczniki papierowe, by były gotowe do odsączania warzyw. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy małe kawałki jarmużu na zmianę z topinamburem pokrojonym w cienkie wstążki oraz marchewką. W tym celu używamy obieraczki do warzyw. Nasze chipsy smażymy kilkadziesiąt sekund. Po wyciągnięciu na papier od razu posypujemy je odrobiną soli, papryki wędzonej i chilli w proszku.

W ostatnim momencie smażymy dorsza skórą do dołu. Kładziemy go na rozgrzanej patelni i bastujemy delikatnie masłem. Po mniej więcej 60 sekundach ściągamy go na ręcznik papierowy i przygotowujemy naszą wydawkę.

Na środku talerza wylewamy odrobinę sosu buerre blanc marchewkowgo,  na nim układamy rybę, na mięsie kładziemy chipsy warzywne. Wszystko skrapiamy obficie olejem do sałatek Piękny Koloryt i posypujemy odrobiną prażonych nasion z Dobrych Konopii. Dekorujemy wszystko kilkoma marchewkami z zalewy.

 

Mrożony mus bananowy z chałwą Nelka

Wyciągamy banany z zamrażalnika.
Blendujemy je na kremowy mus. Chałwę przygotowujemy wg przepisu Nelki.

Sposób Przygotowania:

Sezam prażymy na płycie w piekarniku około 15 minut w temperaturze 140 C.  Tak żeby nabrał lekko złotego koloru (nie za długo bo stanie się gorzki). Orzechy arachidowe prażymy na płycie w piekarniku około 8 minut
w temperaturze 130 C. Sezam i orzechy arachidowe po uprażeniu i schłodzeniu mielimy mikserem na lekko mokrą (tłustą) masę. Wszystkie składniki: zmielony sezam i orzechy arachidowe oraz miód mieszamy razem
w misce na jednolitą masę. Po wymieszaniu dzielimy do foremek (mogą być  silikonowe) i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki są gotowe do zjedzenia  (najlepiej smakują 15 minut po wyjęciu z lodówki).

 

Makaron z Borowikami

  • 100 gramów mąki
  • 1 jajko od Eko Wital
  • 1 łyżka oleju do sałatek i dań Zielony Koktajl od Moja Farma Urody
  • borowiki 150 gramów z Runoland
  • śmietana 30 lub 36 % 200 ml z OSM KRASNYSTAW
  • 50 ml wina białego Bajka 2016, Winnica Dworzno
  • pieprz czarny świeżo młotkowany
  • sól
  • świeży tymianek, gałązka, od Baziółka
  • świeża pietruszka – 20-30 listków na porcję od Baziółka

Sposób Przygotowania:

W pierwszej kolejności zagniatamy makaron. Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę i robiąc w niej małe zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy łyżkę oleju. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jędrne. Jeśli jest taka potrzeba podsypujemy mąką. Następnie rozwałkowujemy ciasto i kroimy w cienkie wstążki, posypujemy mąką i na chwilkę odstawiamy na bok. W międzyczasie na patelni z odrobiną masła szklimy cebulkę szalotkę. Dodajemy do niej posiekane dwa ząbki czosnku, pieprz i sól. Wrzucamy nasze grzyby i pozwalamy im odparować. Po mniej więcej dwóch minutach smażenia dodajemy śmietankę i sprawdzamy smak. Dodajemy tymianek. Redukujemy odrobinę, jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę i łączymy nasz sos z makaronem.

 

Dziękujemy wszystkim sponsorom i przybyłym gościom, jak zwykle było pysznie, do zobaczenia na kolejnych warsztatach 🙂