Wariacji wielkanocnych na temat jajek są tuziny, my przedstawiamy kolejną. Smażone jajka w bezglutenowej panierce, to zdecydowanie wyjątkowy przepis.
Składniki panierki:
- mąka kokosowa – 4 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- starty parmezan – 4 łyżki
- zmielone migdały – 3 łyżki
- sól i pieprz
- olej go głębokiego smażenia
Do przygotowania dania będziemy potrzebować woka lub głębokiej patelni oraz 5 sztuk ugotowanych na pół twardo jajek.
Przygotowanie:
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Na jednym talerzu przygotowujemy mąkę kokosową, na drugim roztrzepane jajka z solą i pieprzem, a na trzecim zmieszany parmezan ze startymi migdałami. Ugotowane jajka obtaczamy po kolei: w mące, roztrzepanym jajku, posypce serowo-orzechowej. Obtoczone w panierce jajko, układamy na łyżce i wkładamy delikatnie do rozgrzanego oleju. Smażymy ok 3 minut, do momentu aż panierka będzie pięknie złocista. Wyciągamy jajka z oleju (najlepiej łyżką cedzakową) i układamy na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Takie smażone jajka świetnie prezentują się na sałatce z pieczonych buraków i rukoli 🙂 Smacznego!