Pogoda co raz piękniejsza, więc króluje co raz lżejsze jedzenie, lekka i wykwintna sałatka to świetny pomysł na lunch z koleżankami. 

Składniki:

  • cukinia (pokrojona obieraczką na długie i cienkie wstążki)
  • melon (pokrojony w cienkie półksiężyce)
  • jabłko (pokrojone na 16 plastrów)
  • 1/2 szklanki pestek granatu
  • 1/3 szklanki prażonych orzechów włoskich
  • kozi twarożek

Dressing:

  • 1/5 szklanki oliwy
  • 1/3 octu balsamicznego
  • 3 łyżki soku z granatu
  • kilka kropel miodu
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Wszystkie składniki układamy dekoracyjnie na talerzu, skrapiamy zmieszanymi składnikami dressingu, podajemy z półwytrawnym białym winem i grzankami.

Jeśli nie możecie obejść się bez mięsa, w tej sałatce świetnie sprawdzi się szynka prosciutto.

Smacznego!