Białko kojarzy Ci się tylko z odżywką budującą mięśnie? Ten składnik jest też wartościowym pokarmem dla twoich włosów. 

Wprowadź naturalne białko do swojej diety, zawarta w nim keratyna jest głównym budulcem włosa. To keratyna decyduje o odporności włosa na czynniki chemiczne i fizyczne. Wpływa też na jego elastyczność. Niedobór keratyny we włosach powoduje jego kruszenie lub łamanie. Dlatego codziennie należy zjadać ok. 0,9 g białka na kilogram masy ciała.

W jakiej postaci ma być to białko? 

Należy spożywać produkty bogate w aminokwasy egzogenne, czyli kiełki, otręby owsiane, soja, jaja, mięso i warzywa takie jak jarmuż, kapusta, czy kalafior.

Produkty najbogatsze w białko:

  • soja – pól szklanki nasion zapewni aż 9 gramów protein
  • migdały – 1/4 szklanki to 7 gramów protein
  • jogurt grecki – kubeczek jogurtu, to aż 15 gramów protein
  • jajka – jedno jajko to 6 gramów protein

A co z pielęgnacją?

Rozjaśnienie, stylizacja, niesprzyjające warunki atmosferyczne wyciągają z włosów wilgoć i uszkadzają łańcuchy aminokwasów w ich rdzeniu, powodując łamanie, rozdwajanie i szorstkość. Stosowanie keratyny zewnętrznie pod postacią masek, czy odżywek poprawia kondycję włosów. Dzięki czemu łatwiej je rozczesać, są bardziej lśniące i sprężyste.