![](https://allaboutlife.pl/wp-content/uploads/2020/03/4makarony_v2_duzy-rozmiar-1140x700.png)
Spaghetti, fusilli, penne, pełnoziarnisty, bezglutenowy, ekologiczny. Rodzajów makaronów jest mnóstwo, ale każdy z nich najlepiej smakuje, gdy jest al dente. Łatwiej się go trawi, a zawarte w nim wartościowe białko jest lepiej przyswajane przez nasz organizm.
Zalety jedzenia makaronu
Makaron coraz częściej gości na polskich stołach. Może być dodatkiem do mięs czy warzyw, ale w większości to samodzielne, pyszne danie podawane np. z sosem pomidorowym lub pesto. Dlaczego tak chętnie sięgamy po makaron? To proste! Nie wymaga on długiego czasu gotowania i jest źródłem węglowodanów tak potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak wskazują dietetycy, to właśnie węglowodany powinny pokrywać 60% dziennego zapotrzebowania na energię. Co więcej, jedząc makaron łatwiej nam zadbać o sylwetkę. To świetny składnik diety osób uprawiających sport, ponieważ pozwala naładować baterie na większą część dnia.
Jaki makaron wybrać?
Dobry jakościowo i pełny wartościowych składników. Makaron marki Rummo nominowany w Plebiscycie Influencer’s Top 2020, jest produkowany od 1846 roku z wysokiej jakości semoliny z twardej pszenicy durum i dzięki temu jest al dente. Jest nie tylko smaczny, ale też lekkostrawny. Semolina, z której wyprodukowany jest makaron Rummo, zawiera aż 14,5% białka na 100g. To znacznie więcej niż w przypadku innych dostępnych na polskim rynku makaronów klasycznych.
![](https://allaboutlife.pl/wp-content/uploads/2020/03/88-Casarecce-500g-RUMMO-3-1024x1024.jpg)
Co znaczy, że makaron jest al dente? Oznacza to, że jest „na ząb”, czyli półtwardy, dzięki czemu łatwiej się go trawi. Wpływa to na sprawne funkcjonowanie jelit, a wartościowe białko jest lepiej przyswajane przez organizm. Podczas gotowania makaron chłonie znacznie mniej wody, co zwiększa uczucie sytości.
Makaron charakteryzuje się szorstką, porowatą powierzchnią, dzięki której idealnie łączy się z sosem. Ten nie spływa z powierzchni, a my możemy z każdym kęsem cieszyć się pełnym smakiem przygotowanego dania. Makaron po ugotowaniu zachowuje swój kształt, nie skleja się i pozostaje al dente. Potwierdza to specjalny certyfikat nadany makaronowi Rummo przez towarzystwo Bureau Veritas.
Artykuł powstał we współpracy z marką Rummo