Przedstawiamy Wam VITA-D-LIP  liposomalną witaminę D w opatentowanej technologii LIPOSHELL®*. Co znajdziecie wyjątkowego w liposomalnej witaminie D? 

Na polskim rynku dostępnych jest wiele preparatów witaminowych cechujących się różnymi parametrami, jak wielkość dawki czy forma ich podania. Coraz większą uwagę zatem przykłada się także do efektywnego transportu witamin i innych substancji aktywnych w organizmie ludzkim, co przekłada się na skuteczność ich działania.

W ostatnich latach na uwagę zasługują produkty w technologii  liposomalnej, bowiem transport przy użyciu liposomów jako nośników zaliczany jest do jednego z najbardziej efektywnych [1]. 

Liposomy to sferyczne, bardzo małe struktury, które zbudowane są z otoczki fosfolipidowej i wodnego rdzenia. Fosfolipidy są biologicznie zgodne z ludzkimi błonami komórkowymi, dzięki czemu są dla nas nietoksyczne i bezpieczne [2]. Wart podkreślania jest fakt, że preparaty liposomalne doskonale wchłaniają się z przewodu pokarmowego i uzyskują wysokie stężenia we krwi, tym samym działają znacznie skuteczniej i dłużej [1]. 

I chociaż człowiek ma zdolność wytwarzania witaminy D w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UVB (długość fal 280–315 nm) [3], to jednak położenie geograficzne Polski  uniemożliwia efektywną fotosyntezę witaminy D w skórze w miesiącach od października do kwietnia [4-5]. Poza tym niektóre kosmetyki i olejki ochronne do opalania z filtrami UV mogą przyczyniać się do blokowania syntezy skórnej witaminy D [4-5].

„Z badań epidemiologicznych wynika, że ze względu na położenie geograficzne i klimat Polski ponad 90% populacji naszego kraju ma deficyt witaminy D” [5]. 

Witamina D spełnia w organizmie człowieka wiele różnych funkcji, m.in.:

  • pomaga w prawidłowym wykorzystywaniu wapnia i fosforu, tj. wspomaga gospodarkę wapniowo-fosforanową [4-5], pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów,
    a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni. 
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego [4-7].

Witaminę D dostarczamy po części także z jedzeniem [8]. Nasza dieta powinna być dobrze zbilansowana i bardzo zróżnicowana, ponieważ w witaminę D bogate są ryby morskie, z produktów mięsnych tylko wątróbka cielęca i wieprzowa zawiera jej niewielką ilość, żółtka jaj, mleko krowie, ser żółty i masło zawierają znikomą ilość. Natomiast produkty roślinne, które są cenne z uwagi na dostatek innych  witamin i minerałów, praktycznie nie zawierają witaminy D [8]. Do roślinnych produktów z bardzo małą ilością witaminy D zaliczamy grzyby oraz kiełki słonecznika [8].

Szczególnie uważni zatem w doborze swojej diety powinni być wegetarianie i weganie [8].

Także młodym, rozwijającym się organizmom, których dotyczą przede wszystkim nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego [9-10].

Co wyróżnia preparat Vita-D-Lip® od innych preparatów z witaminą D?

  • Małe i bardzo jednorodne liposomy** wytwarzane w technologii LIPOSHELL®*
  • Bardzo dobra konsystencja żelu o smaku melona
  • Pakowany w pojedynczych saszetkach w atmosferze azotu – ochrona przed działaniem światła i tlenu z powietrza
  • Obecność pektyny w preparacie dodatkowo chroni liposomy przed działaniem enzymów w układzie pokarmowym
  • Unikalna technologia LIPOSHELL® nie wymaga stosowania alkoholu w procesie wytwarzania*
  • Bardzo dobre wchłanianie witaminy D [2]
  • Ułatwione dotarcie witaminy D do  tkanek [2] 

Vita-D-Lip® – liposomalna witamina D w opatentowanej technologii LIPOSHELL®* wytwarzany jest w wysokich standardach jakościowych.

  • Liposomy LIPOSHELL® są stabilne, mają tę samą, powtarzalną wielkość
    (120 nm +/- 15%).**
  • Fosfolipidy i inne składniki używane w procesie produkcyjnym charakteryzuje wysoka jakość.
  • Vita-D-Lip® powstał w oparciu o składniki niemodyfikowane genetycznie. 
  • Vita-D-Lip®  jest bez dodatku cukrów***, bezglutenowy. 
  • Vita-D-Lip®  jest odpowiedni dla wegetarian.

SUPLEMENTY DIETY ****

Vita-D-Lip® – liposomalna witamina D w opatentowanej technologii LIPOSHELL®* jest dostępna w 3 wielkościach: 1000 IU, 2000 IU, 4000 IU, w wygodnych opakowaniach zawierających po 30 saszetek każde, które wystarczają na miesięczne stosowanie jednak
w zależności od indywidualnych potrzeb danego organizmu.

Jedna saszetka zawiera odpowiednio 1000 IU, 2000 IU, 4000 IU witaminy D. Zawartość saszetki można spożyć bezpośrednio lub rozpuścić w niewielkiej ilości wody niegazowanej. 

Szczegółowe informacje na temat liposomalnej witaminy D – VITA-D-LIP  na:

 www.vitadlip.pl

* Zgłoszenie międzynarodowe nr: PCT/EP2018/057400. Więcej informacji na temat opatentowanej technologii na www.liposhell.pl

** 120 nm+/-15% badanie przeprowadzone techniką dynamicznego rozpraszania światła (DLS), potwierdzone w Katedrze Inżynierii Biomedycznej Politechniki Wrocławskiej. Średnia wielkość liposomów w produktach konkurencyjnych: Produkt A – 151 nm(Pdl 0,220), Produkt B – 158 nm (Pdl 0,183), Produkt C – 203 nm (Pdl 0,288).

*** Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry.

**** Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie posiada właściwości leczniczych.

Źródło:

  1. Bozzuto G., Molinari A., Liposomes as nanomedical devices, International Journal of Nanomedicine, 2015:10 975-999. 
  2. Akbarzadeh A. et al.: Liposome: classification, preparation, application, Nanoscale Res Lett,
    2013,8:102-103.
  3. Marcinowska-Suchowierska E. i wsp.: Suplementacja witaminy D u ludzi dorosłych –wytyczne Borgis -Postępy Nauk Medycznych 2/2010, s. 160-166.
  4. Misiorowski W., Misiorowska J., Dębski R., Głuszko P., Tłustochowicz W., Zgliczyński W.: Stanowisko zespołu ekspertów w sprawie stosowania wysokich dawek witaminy D w zapobieganiu i leczeniu jej niedoboru. Medycyna po Dyplomie, wrzesień 2017, vol.26, nr 9(257),36-45.
  5. Płudowski P. i wsp.  Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r., Standardy Medyczne, nr 4,t.15, lipiec-sierpień 2018, str. 531-559.
  6. Myszka M., Klinger M.: Immunomodulacyjne działanie witaminy D. Postepy Hig Med. Dosw (online),2014;68:865-878.   
  7. Anuszewska Elżbieta L.: Nowe spojrzenie na witaminę D. Zakład Biochemii i Biofarmaceutyków, Narodowy Instytut Leków. GF, luty 2011.
  8. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2005.
  9. Płudowski P., Socha P., Karczmarewicz E., Zagorecka E., Lukaszkiewicz J., Stolarczyk A., Socha J.: Vitamin D supplementation and status in infants: a prospective cohort observational study. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition,(2011) 53(1), 93-99.
  10. Bergman P., Lindh A.U., Björkhem-Bergman L. et al.: Vitamin D and Respiratory Tract Infections:
    A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS One 2013;8:e65835.