Mamy dla Was coś ekstra – Karol Okrasa i jego przepis na pyszne danie.
Przepis na herbaciane jaja z musem z wędzonego kurczaka na sałatce z czerwonych buraków.
Karol Okrasa przepis :
Składniki
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 200 ml mocnego naparu z herbaty z kardamonem
- 2 łyżki majonezu
- 150 g wędzonego kurczaka
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 szt. czerwonych buraków
- pół łyżeczki świeżo startego chrzanu
- pół łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 1 limonka
- sól i pieprz oraz oliwa
Sposób wykonania:
Kiedy jaja są jeszcze ciepłe, potłuc delikatnie skorupkę. Zanurzyć je następnie w bardzo mocnym wywarze z herbaty i zostawić do wystygnięcia na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie obrać ze skorupki i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Buraki dokładnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku w temperaturze 160°C aż będą miękkie.
Po upieczeniu obrać i pokroić w cienkie paski. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i chrzanem, dodać oliwę i doprawić buraczki tak przygotowanym sosem. Mięso z wędzonego kurczaka zmiksować dokładnie na jednolitą masę, razem z żółtkami jaj ugotowanymi na twardo. Doprawić majonezem i ubitą na sztywno pianką ze śmietanki. Na koniec dodać bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Musem wypełnić białka jaja i udekorować natką pietruszki, układać na sałatce.
Karol Okrasa jest ambasadorem marki Philipiak Milano.
Produkty w tym przepisie tworzą nie tylko ciekawą i apetyczną kolorystykę potrawy, ale też stanowią o jej wartości odżywczej. Bazą są gotowane jajka, które zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze (z wyjątkiem witaminy C) potrzebne człowiekowi do budowy własnych tkanek organizmu.
Znaczne ilości witaminy A, B1 i B2 oraz niacyny znajdują się w żółtku. Białka znajdujące się zarówno w części białkowej jaja jak i w żółtku zawierają duże ilości aminokwasów egzogennych, szczególnie lizyny, metioniny i treoniny, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować.
Ze względu na tak wysoką wartość biologiczną białek, jaja są szczególnie cennym produktem w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, a także sportowców i rekonwalescentów.
Dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, bezpieczna porcja to dwie faszerowane połówki.
Sałatka z czerwonych buraków z sosem miodowo-chrzanowo-limonkowym nadaje wyrazistego smaku i uzupełnia to danie w witaminę C, kwas foliowy, składniki mineralne i pektyny, które korzystnie wpływają na nasz lipidogram krwi. Jedna porcja dostarcza około 160 kcal i 11g białka i doskonale może zastąpić tradycyjne jajko w majonezie.