Te przepisy na wiosnę przygotowały dla Was na naszych warsztatach dwie blogerki: Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska. Łatwo je przygotować z dziećmi a przy okazji są bardzo zdrowe i przepyszne. Smacznego !
Dziękujemy firmie Zepter za udostępnienie mikserów, naczyń i kuchenek go gotowania. Dzięki Waszym naczyniom potrawy zachowały pełnię wartości odżywczych 🙂
1. Sałatka z kaszy bulgur (dobra na ciepło i na zimno)
1 szklanka kaszy bulgur Cenos
opakowanie zupy wiosennej Hortex
czerwona papryka
garść kiełków
2 łyżki sezamu
2 łyżki pokrojonej w kostkę fety
do skropienia Naturalnym Olejem z Pestek Dyni Tłoczonym Na Zimno Green Spoon
kilka łyżek masła klarowanego (do smażenia)
Kaszę ugotuj, zupę wiosenną podsmaż na maśle klarowanym, paprykę pokrój w kostkę, sezam podpraż na suchej patelni, wymieszaj wszystkie składniki.
2. Kisz z zielonymi warzywami
gotowe ciasto francuskie
mieszanka węgierska Hortex
groszek Hortex
bób Hortex
śmietana 18% 200 ml
2 jajka
100 g żółtego sera
sól, pieprz
Ciasto wyjmij na blaszkę, nakłuj widelcem i piecz 10 minut. Następnie wyłóż na nią odsączone i rozmrożone warzywa. Utrzyj ser. W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkami, serem, solą, pieprzem i siekanym czosnkiem, zalej warzywa i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Gotowe danie do skropienia już na talerzu Naturalnym Olejem Rydzowym Tłoczonym Na Zimno Green Spoon.
3. Faszerowana cukinia
2-3 cukinie
100g kaszy kuskus razowej Cenos
10 suszonych pomidorów
½ opakowania żółtej fasolki Hortex
cebula
2-3 ząbki czosnku
200 g pieczarek
100 g mozzarelli
garść pestek słonecznika
natka pietruszki
sól, wędzona papryka
oliwa z oliwek
Kaszę przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, potem przesyp je do kaszy. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni, następnie przełóż je do miski z kaszą, pieczarki pokrój na kawałki i podduś. Pomidory pokrój na kawałki, wymieszaj z kaszą, dodaj fasolkę szparagową. Dopraw całość solą i wędzoną papryką i faszeruj cukinie.Włóż je do żaroodpornego naczynia i piecz około 40 minut w 180 stopniach (po 25 połóż na cukinie plasterki mozzarelli). Gotowe danie posyp natką pietruszki. Gotowe danie do skropienia już na talerzu Naturalnym Olejem Rzepakowym Tłoczonym Na Zimno Green Spoon.
4. Koktajl szpinak jabłka champion Fruvitaland
1 opakowanie szpinaku mrożonego Hortex
2 jabłka champion Fruvitaland
1 szklanka wody
Zmiksuj wszystkie składniki. Dodać kilka kropli Oleju Lnianego Green Spoon.
5. Koktajl z czerwonej fasoli i kakao
100g ugotowanej czerwonej fasoli Cenos
3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej Cenos
100 ml mleka owsianego (lub innego roślinnego)
3 śliwki
1/2 szklanki świeżych malin Fruvitaland
1 łyżeczka kakao
Zmiksuj wszystkie składniki. Dodać kilka kropli Oleju Słonecznikowego Green Spoon.
6. Razowa tarta z owocami jagodowym
Ciasto:
230 g mąki orkiszowej razowej
60 g cukru pudru
50 g masła
100g oleju ryżowego
szczypta soli
Owoce:
500g świeżych owoców jagodowych (maliny, jeżyny, jagody, itp) Fruvitaland. Jeżeli były mrożone np. z Hortex – odcedź je przed pieczeniem.
4 łyżki syropu daktylowego lub innego słodkiego (opcjonalnie)
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych
Wymieszaj składniki na ciasto i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 5-7 minut w temp 180 stopni. Owoce wymieszaj z syropem i mąką ziemniaczaną. Masę owocową przełóż na podpieczony spód tarty, posyp płatkami migdałowymi, resztę ciasta rozwałkuj i połóż na owoce do dekoracji (możesz zrobić kratkę lub inny wzór). Tartę włóż do piekarnika, i piecz aż ciasto nie zbrązowieje (około 20 minut). Skropić gotowe danie już na talerzy Olejem z Czarnego Sezamu Green Spoon, dzięki czemu otrzyma się delikatnie podbicie chałwowo-sezamowe.
7. Zupa Meksykańska z awokado ( przeciwzapalna)
6 dużych porcji
My korzystamy z mieszanki mrożonej Hortex
3 łyżki masła
1 biała cebula
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
5 łyżeczek mąki
3 szklanki mleka
3 szklanki wywaru warzywnego
1 puszka pomidorów
1 puszka niemodyfikowanej genetycznie kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 łyżeczki chilli
1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
150 g sera cheddar
3 awokado
sólo do smaku
Dodatkowo mający właściwości przeciwzapalne – do skropienia zupy na talerzu Naturalny Olej Konopny Tłoczony Na Zimno Green Spoon
Cebulę drobno szatkuję, czosnek wyciskam. W garnku podgrzewam masło, wrzucam cebulę i czosnek i podsmażam 3-4 minuty na małym ogniu. Dodaję mąkę i przesmażam jeszcze 2 minuty z mąką. Zdejmuję z gazu i dolewam mleko ciągle mieszając. Stawiam garnek z powrotem na gazie i dolewam wywar warzywny.
Dorzucam pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, czerwoną fasolę, pomidory, kukurydzę, chilli i kmin. Mieszam i gotuję 15 minut. Awokado obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Ser ścieram na drobnej tarce. Ugotowaną zupę mieszam ze startym serem.
Do każdej porcji zupy dodaję pół pokrojonego awokado. Awokado jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Często awokado dodajemy do sałatek, koktajli, ale równie dobrze sprawdza się w meksykańskich zupach. Warto poszukać w sklepach kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie, żeby cieszyć się w daniach jej lekko słodkim smakiem, a nie martwić szkodliwymi skutkami wynikającymi z modyfikacji ( np. wysokim indeksem glikemicznym).
8. Zupa z brokułem, fasolką i bobem
4 porcje
2 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru wielkości kciuka
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka cukru trzcinowego
300 g żółtej
1/2 brokuła mrożonego Hortex albo świeżego
bób mrożony Hortex
1 średnia marchewka
250 ml mleka kokosowego
250 ml wody
4 łyżki sosu sojowego
200 g fasolki szparagowej zielonej mrożonej Hortex
200 g ryżu basmati
Do skropienia na talerzu Naturalnym Olejem Rydzowym Tłoczonym Na Zimno Green Spoon
Ryż gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody ok. 10 minut aż wchłonie całą wodę.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy poszatkowany ząbek czosnku oraz obrany i starty na małej tarce imbir.
Podsmażamy chwilę ciągle mieszając i dorzucamy pokrojonego na małe różyczki brokuła, pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, oraz fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Warzywa zalewamy wodą i mlekiem kokosowym. Dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę pieprzu cayenne i sos sojowy. Gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa staną się al dente.
Do miseczek nakładamy ryż basmati i wlewamy gotową zupę.
9. Saag paneer ( na zły nastrój)
2 duże porcje
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia cebuli
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości 1/2 kciuka
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki garammasali
1/2 łyżeczki kurkumy
4 średnie pomidory malinowe
600 g szpinaku mrożonego Hortex
50 ml śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
220 g serka capri
1 łyżka oliwy do smażenia serka
Kilka kropli na danie na talerzu Naturalnego Oleju Słonecznikowego Green Spoon
Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję w kostkę. Cebulę drobno szatkuję, czosnek wyciskam, a imbir obieram i ścieram na tarce. Do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli ( ok. 5 minut), następnie dodaję czosnek, imbir i kmin rzymski i smażę jeszcze 2 minuty.
Dorzucam pokrojone pomidory, szpinak, kurkumę oraz garam masalę i duszę wszystko na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 8-10 minut. W tym czasie na drugiej patelni podsmażam na złocisty kolor z dwóch stron pokrojony w dużą kostkę serek capri. Uduszony szpinak zdejmuje z gazu, doprawiam solą i pieprzem i mieszam dokładnie ze śmietaną. Na talerzu na porcję szpinaku nakładam podsmażone kawałki sera.
To jeszcze jeden przepis z kuchni indyjskiej, który… nie jest zupą, ale… już się tłumaczę. A właściwie chyba nie będę musiała się tłumaczyć, jeżeli zrobicie to danie w swojej kuchni. Szpinak kocham nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Szczerze mówiąc mogłabym go dodawać dosłownie do wszystkiego: zupy, sałatki, makarony, pizze, jajecznice…
Wszędzie pasuje, a tak zupełnie przy okazji szpinak: obniża ciśnienie tętnicze, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega zaparciom, zwiększa odporność, pomaga na pamięć i… co najbardziej w szpinaku mi się podoba, korzystnie wpływa na system nerwowy i zapobiega stanom depresyjnym. No! I już wiadomo, dlaczego ja go tak kocham!
10. Włoska zupa z brokułem ( odporność, antydepresyjna )
6 porcji
korzystamy z włoszczyzny mrożonej Hortex
1 duża biała cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
400 g średnich pomidorów
puszka czerwonej fasoli ( ok. 400 g)
1 l wywaru warzywnego
2 pałeczki selera naciowego
2 średnie marchewki
1/2 dużego brokuła ( albo 1 mały) mrożony Hortex
sól do smaku
pęczek natki pietruszki
Do skropienia gotowej zupy na talerzu Naturalnym Olejem Rzepakowym Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno Green Spoon
Cebulę kroję w małą kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję na ćwiartki. Marchewki obiera i kroję w małą kostkę. Selera naciowego kroję w cienkie plasterki. Brokuła dzielę na małe różyczki.
Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną cebulę, marchewkę oraz selera naciowego i smażę mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Dolewam wywar warzywny, dorzucam pomidory, brokuły i czerwona fasolę. Gotuję jeszcze 5 minut. Na koniec solę do smaku, a na talerzu posypuję dużą ilością natki pietruszki.
Zarówno pomidory jak i brokuły są bogate w witaminę C, która wspomaga odporność organizmu. Warzywa te mają poza tym bardzo dużą zawartość potasu, który zapobiega skurczom i obniża wysokie ciśnienie krwi. Dodatek czerwonej fasoli, która oczyszcza organizm z toksyn i ma dużą zawartość witaminy B1, która poprawia pamięć i działa przeciwdepresyjnie, powoduje że ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa.
11. Ciastka kokosowe – oczywiście wegańskie
Ilość porcji: 12 ciastek
Czas przygotowania: 50 min
Składniki:
– 130 g kaszy jaglanej,
– 375 ml zimnej wody,
– 50 g suszonych śliwek,
– 50 g wiórków kokosowych,
– 1 łyżka syropu z agawy,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– 40 g blanszowanych migdałów,
– 8 krówek (wybór smaku należy do Was) Super Krówka
Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie umyj, odcedź i umieść w garnku. Zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę. Śliwki suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Migdały posiekaj na drobne kawałki.
W naczyniu blendera umieść kaszę, dodaj odcedzone śliwki, wiórki kokosowe, syrop z agawy oraz olej kokosowy. Zmiksuj na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formuj z masy 12 kulek. Spłaszcz każde ciastko dłonią i posyp wierzch migdałami. Do każdego ciastka powciskaj kawałki pokrojonych Super Krówek.
Ciastka piecz w 25 – 30 minut na rumiany kolor (termoobieg góra – dół). Ciastka zdejmuj z blaszki dopiero, kiedy całkowicie wystygną. Smacznego!
FOT. PAWEŁ WODZYŃSKI