Pogoda co raz piękniejsza, więc króluje co raz lżejsze jedzenie, lekka i wykwintna sałatka to świetny pomysł na lunch z koleżankami.
Składniki:
- cukinia (pokrojona obieraczką na długie i cienkie wstążki)
- melon (pokrojony w cienkie półksiężyce)
- jabłko (pokrojone na 16 plastrów)
- 1/2 szklanki pestek granatu
- 1/3 szklanki prażonych orzechów włoskich
- kozi twarożek
Dressing:
- 1/5 szklanki oliwy
- 1/3 octu balsamicznego
- 3 łyżki soku z granatu
- kilka kropel miodu
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Wszystkie składniki układamy dekoracyjnie na talerzu, skrapiamy zmieszanymi składnikami dressingu, podajemy z półwytrawnym białym winem i grzankami.
Jeśli nie możecie obejść się bez mięsa, w tej sałatce świetnie sprawdzi się szynka prosciutto.
Smacznego!