Przepisy kulinarne, ktore cieszyły się największą popularnością podczas Warsztatów z Gwiazdą.
Kamila Szczawińska jest nie tylko uznaną modelką, ale również psychodietetyczką. Prowadzone przez nią warsztaty kulinarne miały za zadanie pokazać kobietom, jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. Nauczyć, co jest ważne w jadłospisie kobiety, jak dobierać produkty i je łączyć w potrawach. Pomogły w osiągnięciu wiedzy, jak zorganizować i przygotować posiłki tak, aby były w pełni odżywcze, odpowiadały indywidualnym potrzebom i pozwalały pięknie oraz atrakcyjnie wyglądać.
Przepisy kulinarne
Poniżej kilka przepisów z naszych warsztatów przygotowanych przez Kamilę. Przygotowane wg nich sałatki i koktajle na pewno posłużą naszemu zdrowiu i urodzie. Smacznego!
Sałatka z kozim serem
Składniki na 4 porcje
Składniki na sałatkę:
- 1 sałata roszponka
- 1 awokado
- 1 garść orzechów laskowych
- 2 łyżki koziego sera
- 2 gruszki
- 2 łyżki prażonych słupków migdałowych (mogą też być płatki)
- pół szklanki malin
- 2 łyżki startego parmezanu
Składniki na sos:
- 3 łyżki oleju lnianego Semco
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
Gruszki kroimy i podsmażamy. Awokado kroimy w kostkę, parmezan ścieramy na tarce, a migdały prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie wszystkie składniki łączymy, mieszamy i polewamy sosem.
Sałatka z kuskusu
Składniki na 4 porcje
- 2 szklanki ugotowanej kaszy kuskus
- ser pleśniowy Lazur
- pół jabłka
- pół cukinii
- 5 pieczarek
- 1 awokado
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka prażonych orzeszków pinii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka nasion konopi
- pół łyżki nasion chia
- pół łyżki ziaren czarnego sezamu
- kilka talarków kalarepy
- kilka malin
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Jabłko, cukinię, awokado, ser Lazur i pieczarki kroimy. Cukinie i pieczarki podsmażamy. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i mieszamy. Sałatkę chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy malina i kalarepą.
Koktajl wzmacniający włosy
Składniki na 4 porcje
- 2 jabłka
- 20 winogron
- 1 pęczek natki pietruszki
- pół banana
- 4 liście szpinaku
- Chlorella Purella Food
Wszystkie składniki obieramy i przeciskamy przez wyciskarkę. Natkę pietruszki i liście szpinaku możemy zblendować. Całość mieszamy. Przed wypiciem koktajl schładzamy.
Ten koktajl jest bogaty we wszystkie składniki potrzebne do wzrostu i regeneracji włosów, a więc: kwas foliowy (banany i szpinak) odpowiedzialny za porost włosów, witaminę A (marchewka, szpinak) odpowiedzialna za utrzymanie zdrowego stanu skóry, krzem (pietruszka) przeciwdziała rozdwajaniu, włosów, suchości i matowienia, magnez (jabłka, winogrona, pietruszka) zmniejsza wypadanie włosów, żelazo (szpinak) odpowiada za prawidłową budowę włosa.
Koktajl na zdrową cerę
Składniki na 4 porcje
- 1 kiwi
- 1 granat
- 1 cytryna
- 2 jabłka
- 10 truskawek
- pół banana
- 10 winogron zielonych
- Chlorella Purella Food
Wszystkie składniki obieramy i przeciskamy przez wyciskarkę. Całość mieszamy. Przed wypiciem koktajl schładzamy.
Herbata wiosenna
Składniki
- herbata Tetley
- cytryna
- miód
- świeże truskawki
- kompot z jabłek
Parzymy herbatę, a następnie zalewamy ją kompotem z jabłek. Dodajemy cytrynę, łyżkę miodu oraz świeże truskawki.
Patronat:
PARTNERZY: