Prosecco to orzeźwiające białe wino, które pokochało wiele kobiet na całym świecie, a liczni smakosze coraz bardziej doceniają jego smak. Jeszcze bardziej cieszy fakt, że w łatwy sposób przygotujemy prosecco domowej roboty, niskim nakładem pracy i pieniędzy.
Żyjemy w czasach kiedy same pieczemy w chleb, przygotowujemy samodzielnie smaczne i czasem wymagające dania zamiast stołować się w restauracjach. Dzięki Mysecco – specjalnemu zestawowi do przygotowania wina musującego, możliwe będzie wyprodukowanie ulubionego wina we własnej kuchni.
Prosecco domowej roboty jest niezwykle proste do przygotowania. Do szklanej butelki wlej wodę, wsyp załączone do zestawu Mysecco drożdże, syrop cukrowy i tabletki musujące. Całość zamknij i zostaw na 14 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie nasze wino będzie gotowe do otwarcia. Dzięki procesowi fermentacji otrzymujemy napój, które dzięki działaniu tabletek musujących wytworzy charakterystyczne dla prosecco bąbelki. Jeśli na etapie produkcji dodasz syrop smakowy, otrzymasz wino o swoim ulubionym smaku.
Zestaw do przygotowania prosecco domowej roboty można kupić na stronie firebox.com. W zestawie poza butelką, drożdżami, syropem i tabletkami musującymi znajduje się lejek, korek i otwieracz do wina. Koszt zestawu to 20 funtów, czyli niewiele w stosunku do doznań smakowych własnoręcznie przygotowanego wina musującego.
Pamiętaj, że prosecco powinno się podawać mocno schłodzone (w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza). Doskonale pasuje do owoców morza i białych ryb, w tym również do śledzia, a także do deserów. Według Włochów idealnym połączeniem jest prosecco podawane do szynki parmeńskiej z melonem.
1 Komentarz