Ewa Szabatin i Rafał Maserak poprowadzili nasze XI już Warsztaty z Gwiazdą. A oto przepisy – pyszne, zdrowe i naprawdę łatwe. Smacznego !

Truskawkowy słoik – płatki owsiane z musem truskawkowym

Do przygotowania będą potrzebne:

  • 1 szklanka płatków owsianych bez gotowania ( ESKA )
  • 1 i 1⁄2 szklanki ( napój ryżowy kokosowy Eko Wital )
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego ( Eko Wital )
  • 1 laska wanilii
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • mus z truskawek ( Hortex )
  • wiśnie mrożone ( Hortex )
  • do ozdobienia czekolada ( Eko Wital )
  • płatki migdałów

Do większej miski wrzucamy : płatki owsiane, mleko ryżowe, chia, syrop klonowy, wanilię, cynamon. Mieszamy całość delikatnie i odstawiamy na 10 – 15 min. Nakładamy naprzemiennie z dżemem do słoika. Ozdabiamy mrożonymi wiśniami, posypujemy pokruszoną czekoladą wegańską Eko Wital i płatkami migdałów.

Mus z truskawek

Do przygotowania będą potrzebne:

  • 2 szklanki mrożonych truskawek ( Hortex )
  • 1 łyżka syropu klonowego ( Eko Wital )
  • 3 łyżki chia

Wrzucamy truskawki i syrop klonowy do blendera. Miksujemy. Przekładamy do słoika, dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 10 min.

Warsztaty z Gwiazdą – inspiracje kulinarne, przepisy Ewy Szabatin i Rafała Maseraka

Warsztaty z Gwiazdą – inspiracje kulinarne, przepisy Ewy Szabatin i Rafała Maseraka

 

Chłodnik z awokado z ogórkiem

Do przygotowania będą potrzebne:

  • 1 duży ogórek
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki kefiru ( Krasnystaw )
  • 1/2 szklanki maślanki ( Krasnystaw )
  • 1 mały jogurt naturalny ( Krasnystaw )
  • koperek i mięta do smaku
  • sól himalajska i świeży pieprz do smaku

Ogórka należy obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie obieramy awokado, siekamy koperek i miętę. Wrzucamy wszystko do blendera. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól. Blendujęmy na gładką masę. Na koniec dodajemy, jogurt, kefir i maślankę. Chłodnik ozdabiamy kawałkami ogórka z koperkiem.

Warsztaty z Gwiazdą – inspiracje kulinarne, przepisy Ewy Szabatin i Rafała Maseraka

Hummus z suszonymi pomidorami

Do przygotowania hummusu są potrzebne:

  • 1 słoik cieciorki eko
  • 1 łyżeczka podsmażonego czosnku (może być surowy)
  • 1 łyżka tahini ( pasta sezamowa PLANTA FOOD )
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • ¼ szklanki oliwy z suszonych pomidorów
  • ¼ szklanki wody
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki masła klarowanego ( EKO WITAL )
  • marchewka
  • seler naciowy
  • papryka
  • ogórek zielony

Czosnek podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Do miseczki przekładamy gotowy hummus i gotowe. Hummus z suszonych pomidorów świetnie smakuje z surowymi warzywami ( marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony).

Orzeźwiający napój z kiwi

Do przygotowania napoju będą potrzebne:

  • lód
  • schłodzony sok jabłkowy z imbirem (Oryginalny Sok)
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 kiwi¼ limonki
  • 1 łyżka soku z limonki (Oryginalny Sok)

Limonki należy sparzyć, a następnie obrać kiwi. Kiwi kroimy w kostkę, a limonki na mniejsze kawałki. Skórkę zostawiamy. Limonki i kiwi przekładamy do szklanek. Owoce rozgniatamy moździerzem. Dodajemy resztę składników drinka i mieszamy.

Warsztaty z Gwiazdą – inspiracje kulinarne, przepisy Ewy Szabatin i Rafała Maseraka

Naleśniki z mąki ryżowej oraz gryczanej

Do przygotowania naleśników będą potrzebne:

  • 2 szklanki mąki ryżowej oraz gryczanej ( ESKA )
  • 2 jajka bio
  • 1 szklanka mleka ryżowego ( Eko Wital )
  • 1 szklanka wody – może być gazowana
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miód
  • 1 łyżeczka masła klarowanego ( Eko Wital )
  • owoce mrożone ( Hortex np. maliny, truskawki, jagody)
  • syrop klonowy ( Eko Wital )
  • 1 łyżka masła orzechowego ( PLANTA FOOD )
  • jogurt naturalny ( Krasnystaw )

Do miski przesypujemy mąkę. Do mąki dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka i szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksujemy mikserem na gładkie ciasto. Nagrzewamy patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron. Smarujemy naleśnik odrobiną masła orzechowego. Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem zamiast śmietany.

 

Deser lodowy z lodami naturalnymi z Wytwórni Lodów Polskich „u Lodziarzy”

Do przygotowania deseru będą potrzebne:

  • mały ananas
  • 3-5 pacek lodów „u Lodziarzy” smaki do wyboru:  śmietanka, truskawka, czekolada, słony karmel, cytryna z ogórkiem i bazylią,  jogurt z malinami, mascarpone z owocami leśnymi, brzoskwinia
  • owoce mrożone egzotyczne ( Hortex )
  • kwiaty jadalne do ozdoby

Ananasa kroimy na pół razem z koroną ☺( zieloną częścią ), nakładamy 3-5 pacek owocowo warzywnych smaków lodów. Dodajemy mrożone owoce oraz kwiaty jadalne do ozdoby. Do tworzenia lodów „U Lodziarzy” wykorzystywane są naturalne surowce. Jeśli owoce lub warzywa – to wyłącznie świeże i nieprzetworzone. Jeżeli czekolada – to tylko ta najlepsza – belgijska. W efekcie powstały lody, które zaskakują swoją niecodzienną kompozycją smaku. Lodziarnie oferują lody serwowane na „packi”.

Sałatka z arbuzem

Do przygotowania sałatki będą potrzebne:

  • arbuz
  • 1 zielony ogórek
  • owoce tropikalne mrożone Hortex
  • 1/2 papryczki zielona serrano (chili)
  • 1/4 szklanki bazylii
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki rozdrobionych prażonych orzechów ziemnych podprażonych na patelni
  • ser pleśniowy ( Lazur )
  • sól morska do smaku

Sos do sałatki składniki:

  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki ryżowego octu

Arbuza, ogórka i mango kroimy na małe kwadraty. Kroimy bardzo drobno papryczkę na cienkie plasterki, szatkujemy bazylię, kolendrę. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera, miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami.

 

OLEJEK  Z DRZEWA HERBACIANEGO – JAK DZIAŁA

FOT Paweł Wodzyński