Z dumą przedstawiamy pyszne przepisy z Warsztatów z Gwiazdą Fit&Beauty. Podczas naszych spotkań kulinarnych stawiamy na świeże, bogate w witaminy składniki, dzięki którym przygotować można pyszne dania dla naszych najbliższych. Bo zdrowie jest dla nas najważniejsze!

Przepisy z Warsztatów z Gwiazdą przygotowały Katarzyna Błażejewska-Stuhr Błażejewska – Stuhr wraz z finalistką MasterChef – Kariną Zuchorą. Koniecznie musicie spróbować zrobić je same. Naprawdę warto!

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Katarzyna Błażejewska – Stuhr, Karina Zuchora i Monika Mrozowska

1. Mleko kokosowe

1 szklanka wiórek kokosowych Made in Coco

3 szklanki wody

Wiórki moczymy przez 1-2 godziny, następnie miksujemy i przeciskamy przez gazę.

Ewa Szabatin

Czy wiesz, że… kokos jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz mikroelementów (magnezu, potasu, selenu, miedzi, manganu, cynku i żelaza)

2.Pudding kokosowo – gruszkowy

6 łyżek siemienia lnianego zalewamy wrzątkiem i przykrywamy do wystygnięcia

3 szklanki mleka kokosowego z poprzedniego przepisu

3 gruszki

10 kropli olejku waniliowego

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Można dodać też inne owoce, np. maliny.

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Składniki najlepiej połączyć używając blendera

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Mieszaj składniki aż do uzyskania jednolitej masy

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Pudding kokosowo – gruszkowy – przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Czy wiesz, że… siemię lniane działa powlekająco na śluzówkę przewodu pokarmowego, dzięki czemu chroni ją przed działaniem soków trawiennych. Jest to znany i popularny sposób na uregulowanie pracy jelit i zażegnanie pojawiających się problemów.

3.Sałatka brokułowo – serowa

1 brokuł

1 opakowanie makaronu razowego (świderki lub rurki)

1 opakowanie sera Lazur

rukiew wodna Baziółka

3 łyżki sezamu

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki octu balsamicznego

Ugotuj brokuła (podzielonego na różyczki) na parze, aby był lekko chrupiący. Opakowanie makaronu razowego ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Na suchej patelni upraż sezam – nie spal, bo zrobi się gorzki. Opakowanie sera Lazur posiekaj na kawałki i wymieszaj ser z jeszcze ciepłym makaronem i brokułem. Sałatkę posyp sezamem i rukwią wodną, dopraw sosem składającym się z oliwy i octu winnego.

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

sałatka brokułowo – serowa z serem Lazur

Czy wiesz, że… bardzo korzystnym dla nas tłuszczem jest CLA (conjugated linoleic acid), czyli sprzężony kwas linolowy obecny w dużych ilościach w tłuszczu mlecznym. Jest on silnym antyutleniaczem, może hamować odkładanie się tłuszczu, a także powoduje większe jego wykorzystanie jako źródła energii, np. podczas treningu. Dodatkowo zmniejsza podatności na powstanie miażdżycy, poprawia mineralizację kości. Dla osób które nie tolerują laktozy (ponad 20% społeczeństwa) jogurty, kefiry, maślanka i śmietaną są lepszym rozwiązaniem.

4.Smoothie bananowo – waniliowe z ziarnami

300 ml zimnego jogurtu naturalnego Krasnystaw

2 mrożone banany

2 łyżki syropu klonowego

10 kropli olejku waniliowego

Zmiksuj wszystkie składniki, można na chwilę włożyć jeszcze do zamrażarki.

Dodatkowo:

200 g malin – podgrzej w garnuszku.

Mix zbóż ekspandowanych zbóż CENOS gryka, jagły i burak

Podawaj gorące maliny, na nie lody, na nie zboża ekspandowane.

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Smoothie z malinami – przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Czy wiesz, że… dodatek zbóż ekspandowanych po pierwsze zwiększa wartość odżywczą dania (zarówno gryka jak i proso są jednymi z najwartościowszych zbóż; podobnie cenne odżywczo jak liofilizowany burak). Stanowią one również dodatkową konsystencję, a jak wynika z badań – najbardziej lubimy produkty o mieszanej konsystencji – część jedwabiście gładka, część chrupiąca, część z grudkami.

5.Szyszki kokosowe

3 szklanki ekspandowanych zbóż CENOS gryka, jagły i burak

10 suszonych daktyli

1 łyżka cukru kokosowego Made in Coco

2 łyżki masła kokosowego Made in Coco

½ szklanki zmielonych orzechów laskowych

2 łyżki wiórek kokosowych Made in Coco

szczypta soli

½ łyżeczki cynamonu

Zmiksuj orzechy laskowe i wiórki. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło kokosowe i dodaj namoczone i rozgniecione widelcem daktyle, cukier, szczyptę soli i cynamon. Gotuj chwilę nieustannie mieszając. Gdy ostygnie zmiksuj wsyp ekspandowane grykę z jagłem oraz zmielone migdały i wiórki; wymieszaj dokładnie. Z powstałej masy uformuj kulki szyszki lub kulki – można włożyć też do silikonowych foremek. Odstaw na chwilę do lodówki.

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Najlepsze produkty CENOS

Czy wiesz, że… masło kokosowe jest bogate w naturalne witaminy (E, B,C) i minerały (Ca, Ze,Mg, Na, Zn, K, P) oraz aminokwasy. Jednym z tłuszczy jest również kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Dzięki temu kwasowi olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej.

6.Masło migdałowe

4 szklanki migdałów moczonych kilka godzin w wodzie

2 łyżki masła kokosowego Made in Coco

1 łyżka cukru Made in Coco

kilka kropli olejku waniliowego lub szczypta cynamonu

Wrzuć odsączone migdały do wyciskarki OSCAR z wkładką do mielenia. Gotową masę zmieszaj widelcem z masłem kokosowym, cukrem i przyprawą, którą lubisz, następnie ponownie zmiel.

Czy wiesz, że… migdały mają bardzo dużo witaminy E (nazywanej witaminą młodości) i jak pokazały badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na otyłych mężczyznach – jedzenie kilkunastu sztuk migdałów dziennie obniżyło u nich ciśnienie krwi, poprawił się stan naczyń krwionośnych. Dzięki dużej ilości magnezu i witamin z grupy B świetne są w stresujących momentach w życiu. Jedzenie surowych migdałów zmniejsza zgagę, poprawia kondycję włosów i paznokci i jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety.

7.Sok 3, 2, 1

3 marchwie

2 jabłka

1 średnia cukinia

Składniki przepuść przez wyciskarkę OSCAR z wkładką do soków, ustawiając na zewnętrznej osłonie poziom 3. Dzięki temu sok będzie dość klarowny, a odpady nie będą zbyt suche.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Czy wiesz, że… cukinia jest bardzo niskokaloryczna, ma dużo witaminy C (dlatego warto spożywać ją na surowo). Jest również dobrym źródłem wapnia, potasu, żelaza, witamin K oraz PP, a także betakarotenu.

8.Recyklingowe racuchy

 ‘odpad’ z wyciśniętego soku

natka pietruszki Baziółka

ok 200 ml kefiru Krasnystaw

mąka kokosowa Made in Coco

Do smażenia: olej kokosowy Made in Coco

Proszek do pieczenia

Opcjonalnie jajka

Na 1 jajko 2 łyżki mąki

Czy wiesz, że… olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego można na nim smażyć, korzystając z jego smakowych właściwości.


9.Sos jogurtowy

200 ml jogurt naturalny Krasnystaw

kolendra Baziółka,

ogórek

ząbek czosnku

sól i pieprz

Ogórek zetrzyj na tarce, kolendrę i czosnek posiekaj, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.

Czy wiesz, że… kolendra poprawia trawienie, wspiera oczyszczanie wątroby i … uspokaja nas dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym.

10.Szybki makaron

3 szklanki mąki

4 jajka

szczypta soli

2 łyżki oliwy

trochę posiekanej natki pietruszki Baziółka

Ciasto wymieszaj dolewając gorącej wody, aż osiągnie sprężystą konsystencję. Następnie odłóż je do lodówki, aby ‘odpoczęło’ przez około pół godziny. Po tym czasie przepuść je przez OSCARa z końcówką do ulubionego makaronu. Jeżeli będzie serwowany z pesto, to możesz nie oczyszczać OSCARa po zrobieniu pesto – makaron wyjdzie zielony ☺

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

makaron przygotowany na wyciskarce Oscar – przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

11.Domowe pesto

3 szklanki liści bazylii Baziółka

1 pęczek pietruszki Baziółka

4 ząbki czosnku

1,5 szklanki orzeszków laskowych

(cytryna)

oliwa z oliwek

sól

Od listków odetnij łodyżki. Wszystkie stałe składniki przepuść przez wyciskarkę OSCAR z nakładką do mielenia. Jeżeli wolisz rzadszą konsystencję, czynność możesz powtórzyć. Następnie dopraw oliwą i solą.

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Domowe pesto – przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

Czy wiesz, że… bazylia reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, łagodzi kolki i wzdęcia. Ponadto ma właściwości podobne do melisy – działa uspokajająco i zwalcza bezsenność.

12.Grillowana cukinia z serem Lazur

2-3 cukinie

ser Lazur

3 papryki w różnych kolorach

Cukinię w skórce pokrój na około 5cm kawałki. Małą łyżeczką wydrąż od góry dziurkę (nie na wylot), którą napełnij serem Lazur. Grilluj około 20 minut. Obok połóż pokrojone na kawałki papryki.

13.Sok buraczkowy

3 buraki

3 gruszki

1,5 szklanki malin

1,5 szklanki truskawek (mrożonych)

2 szklanki wody

Czy wiesz, że… burak ma dużo betalainy – barwnika, który poprawia odporność, zapobiega procesom starzenia i nowotworom. Buraki mają dużo żelaza, są silnie krwiotwórcze (czterokrotnie zwiększają możliwość hemoglobiny do wiązania tlenu. Buraki podnoszą ilość tlenku azotu, rozszerzają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych. Co ciekawe, buraki zmniejszają nieprzyjemne objawy menopauzy – podobnie jak soja – dotleniają serce, regulują jego pracę, obniżają ciśnienie, zmniejszają rzuty gorąca i migreny.Mają działanie zasadotwórcze, zmniejszają nadkwasotę i leczą… KACA.


14.Sok pietruszkowy

4 spore korzenie pietruszki,

4 gruszki

1-2 cytryny

Czy wiesz, że… korzeń pietruszki ma właściwości odkażające, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, co jest szczególnie pomocne w trakcie miesiączki. Zwiększa również wydzielanie śliny i soku żołądkowego poprawiając tym samym trawienie.

15. Śliwkowe placki na maślance – przepis na ok. 10 sztuk

200g mąki pszennej ( ok. 1,5 szklanki )

1 szklanka maślanki

1 jajko

2 łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 łyżeczki sody

szczypta soli

cynamon, kardamon

olej kokosowy do smażenia

6 śliwek drobno pokrojonych

syrop klonowy

Przesianą mąkę połącz z sodą, solą i cukrem. Maślankę wymieszaj z jajkiem i połącz z mąką, dodaj przyprawy: kardamon i cynamon.  Wrzuć pokrojone drobno śliwki i całą masę dokładnie, delikatnie wymieszaj. Z ciasta smaż  małe placuszki na oleju kokosowym. Polej placuszki syropem klonowym.

przepisy z Warsztatów z Gwiazdą

maślanka Krasnystaw

16.Ciasto cukiniowe z bananami i CHIA na maślance

2 bardzo dojrzałe banany

1 mała cukinia

1 jajko

2 łyżki cukru brązowego

1 szklanka maślanki

150g mąki pszennej

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

mielony cynamon

2-4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej – CHIA

łyżka masła + bułka tarta do podsypania formy do pieczenia

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Banany zblenduj lub jeśli są bardzo dojrzałe rozgnieć widelcem. Trzepaczką utrzyj jajko z cukrem, dodaj banany i startą cukinię. Wlej maślankę i całość wymieszaj.

Przesianą mąkę wraz z proszkiem, solą, sodą i cynamonem wsyp do masy z mokrymi składnikami. Dodaj nasiona CHIA i całość delikatnie, dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia ( podłużną, około 16-18cm ) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto posyp cukrem pudrem.

Zobacz filmową relację z naszych warsztatów