Po raz kolejny odbyły się Warsztaty z Gwiazdą, w przepięknych przestrzeniach Culinary On. Ta formuła przyciąga tłumy blogerów, influencerów oraz gwiazdy. W roli głównej wystąpiły: Ata Postek i Luiza Benzouaoua. O część kulinarną zadbały marki: Baziółka, Crunligt, OSM KRASNYSTAW, aplikacja Hashiona i Philipiak Milano. Na ten dzień zostały przygotowane pyszne i zdrowe oraz łatwe w przygotowaniu przepisy. Autorem przepisów po raz kolejny był Dawid Budzich z Philipiak Milano. Ważne – przepisy wspierają dietę Hashimoto.

Crunlight jalapeno z guacamole


  
Składniki:
Crunlight jalapeno
3 dojrzałe awokado
1 mała czerwona cebula
100g marynowanego jalapeno
1 limonka
1 pęczek kolendry Baziółka
szczypta mielonego kuminu
sól
100g pomidorów koktajlowych

Sposób przygotowania:
1. Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, miąższ rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z całej limonki.
2. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, drobno posiekane jalapeno.
3. Doprawiamy siekaną kolendrą, szczyptą kuminu, soli i dekorujemy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

Chłodnik expresowy

Składniki:

400 ml kefiru OSM Krasnystaw

400 ml jogurtu OSM Krasnystaw
1 kubek lodu
2 dojrzałe awokado
4 ogórki małosolne
4 ogórki gruntowe
1 pęczek koperku Baziółka
1 pęczek szczypiorku Baziółka
garść mięty Baziółka
1/2 limonki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Myjemy dokładnie ogórki gruntowe, kroimy na mniejsze kawałki (małosolne również), obieramy awokado i pozbawiamy pestek.
2. Wraz z nabiałem OSM Krasnystaw i lodem umieszczamy w blenderze kielichowym.
3. Blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
4. Na koniec dodajemy drobno posiekane zioła, i doprawiamy sokiem z limonki, solą  i pieprzem.

Pierś z kaczki z komosą ryżową, parowanymi warzywami i sosem porzeczkowym. Przepis zgodny z dietą hashimoto, przygotowany we współpracy z aplikacją Hashiona

Składniki:

4 piersi z kaczki po ok 200g

kilka gałązek rozmarynu Baziółka

2 ząbki czosnku

200 ml soku z czarnej porzeczki

1 łyżka miodu

1 łyżka zimnego masła bez laktozy

250g czerwonej komosy ryżowej

bukiet ulubionych sezonowych warzyw

świeżo mielony pieprz

sól

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry w kratkę, doprawimy solą i świeżo mielonym pieprzem układamy na zimnej patelni skórką do dołu i smażymy stopniowo podnosząc temperaturę ok 7 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa. Przekładamy na deskę na 2 minuty by mięso “odpoczęło”.

2. Gotujemy komosę w proporcji 1:2 (komosy:wody), szybko doprowadzamy
do wrzenia, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy źródło energii do minimum.

3. Gotujemy na parze warzywa.

4. Patelnię po smażeniu kaczki zalewamy sokiem porzeczkowym, dodajemy miód, odparowujemy do połowy objętości, wyłączamy źródło energii
i dodajemy zimne masło, mieszamy do powstania aksamitnego sosu.

5. Na środku talerza nakładamy komosę, na niej przekrojoną wzdłuż pierś kaczki, przybieramy warzywami i polewamy sosem porzeczkowym.

Jajka po turecku z jogurtem i marynowaną ciecierzycą. Przepis zgodny z dietą hashimoto, przygotowany we współpracy z aplikacją Hashiona

Składniki:
8 jaj (z wolnego wybiegu lub ekologicznych)
ocet spirytusowy (do zakwaszenia wody)
600g jogurtu naturalnego bez laktozy
2 szklanki uprzednio namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
2 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
100ml oliwy extra vergin
1 pęczek natki pietruszki BAZIÓŁKA
1 pęczek kolendry BAZIÓŁKA
kilka gałązek mięty BAZIÓŁKA
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
100g masła bez laktozy
chili w płatkach wedle uznania
świeżo mielony pieprz
sól

Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy sok z cytryny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, stopniowo dodajemy oliwę ubijając rózgą by powstał gęsty dressing.
2. Do dressingu dodajemy ciecierzycę, posiekane drobno świeże zioła i kumin, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut.
3. Gotujemy jajka w koszulce w zakwaszanej octem wodzie lub w skorupce na miękko.
4. W małym rondelku topimy masło, dodajemy płatki chili, słodką paprykę w proszku i zaparzamy, by oddały swój smak do masła.
5. Na talerze wykładamy zimny jogurt , na nim umieszczamy jeszcze ciepłe jajka, polewamy je pikantnym masłem i przybieramy marynowaną ciecierzycą.

Nutella/mus z awokado. Przepis zgodny z dietą hashimoto, przygotowany we współpracy z aplikacją Hashiona


Składniki:
4 dojrzałe awokado
8 łyżek kakao
8-10 łyżek syropu klonowego lub z agawy
szczypta soli
80g orzechów brazylijskich

Sposób przygotowania:

1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i przy użyciu łyżki wydrążamy miąższ.
2. Razem z kakao, syropem i solą blendujemy na gęsty mus.
3. Gotowy mus dekorujemy siekanymi orzechami, można podawać ze świeżymi malinami lub truskawkami lub używać jak popularne kremy czekoladowe.

Koktajle dla skóry z dodatkiem ampułki kolagenu dr. Ohhira


Sok betakarotenowy

Marchew – dynia – pomarańcza – banan  na ładny i zdrowy  kolor skóry
Sok zielony

Ananas – szpinak – natka pietruszki – mięta – limonka detoksykacja skóry

Sok antykancerogenny

Burak – czarna porzeczka – jabłko – truskawka eliminacja wolnych rodników

Shake po treningu


Składniki:
4 banany
300 ml kefiru OSM Krasnystaw
300 ml jogurtu OSM Krasnystaw
300 ml maślanki OSM Krasnystaw
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego i blendujemy
na gładki shake.

Burata caprese z Crunlightami

Składniki:
Crunlight pomidor z bazylią 
2 buraty 
4 mięsiste pomidory czerwone i żółte
4 łyżki bazyliowego pesto
1 pęczek bazylii Baziółka
80ml oliwy extra vergin
sól
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pomidory parzymy 20s. we wrzącej wodzie, obieramy i kroimy w plastry.
2. Talerze smarujemy pesto, na pesto układamy naprzemiennie żółte i czerwone pomidory w rozetę, na górze umieszczamy pół buraty przecięciem do góry.
3. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.
4 .Zamiast pieczywa do caprese podajemy Crunlight pomidor z bazylią.