grzyby

Grzyby to niezwykle smaczny i pełnowartościowy dodatek do wielu dań. Odpowiednio przyrządzone można jeść jako osobne przekąski, które na dodatek mogą wspomagać odchudzanie.  

Grzyby szczególnie liczne w okresie wczesnej jesieni są nie tylko pięknie się prezentują, ale też wyśmienicie smakują. Są bogate w liczne witaminy przez co pozwalają utrzymać zdrowie, świetną kondycję, a nawet wspomóc odchudzanie. Dlaczego warto jeść grzyby? Oto kilka niezaprzeczalnych powodów.

1. Sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała

Wiele gwiazd przyznaje się do stosowania diety grzybowej. Katy Perry oraz Kelly Osborne zachwalają dwutygodniowy plan odchudzania oparty na zastąpieniu jednego posiłku dziennie grzybami.

Grzyby składają się głównie z wody i dlatego są niskokaloryczne oraz świetnie nadają się jako przekąska dla tych, którzy się odchudzają.  Nie zawierają żadnego tłuszczu, a ze względu na to, że składają się głównie z wody mogą być np. duszone bez konieczności dodawania tłuszczu.  Dodane do posiłku nie tylko wpłyną na walory smakowe czy kaloryczność, ale zwiększą objętość spożywanego dania.

2. Zawierają dużo błonnika

Grzyby zawierają duża ilość witaminy A w postaci karotenu, witaminę B1 i B2. Witamina C występuje w śladowych ilościach. Są one źródłem białka, najwięcej znajduje się do w prawdziwkach i pieczarkach. Warto podkreślić, że najwięcej białka znajduje się w młodych grzybach, a najmniej w starych.

Trzeba pamiętać, że są też ciężkostrawne co wynika z ich budulca z chityny i błonnika.  Chityny nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, dlatego grzyby długo zalegają w żołądku. Błonnik znajdujący się w grzybach zapewnia poczucie sytości i sprawne trawienie, jak również utrzymuje wysoki poziom metabolizmu.

3. Wspierają system odpornościowy

Grzyby zawierają wiele antyutleniaczy. Selen wzmacnia układ immunologiczny, chroni przed przeziębieniami i stymuluje produkcję limfocytów typu T. Inny antyutleniacz – ergotioneina, według naukowców może być użyty do leczenia w przyszłości  AIDS i raka.  Pieczarki i boczniaki mają w sobie aż 5 mg ergotioneiny w stugramowej porcji, a grzyby lecznicze jak reishi, shiitake czy maitake zawierają nawet do 13 miligramów w porcji.

Grzyby są bogate w polifenole jak kwas galusowy, ferulowy, protokatechowy, kawowy, katechiny. Substancje te  mają właściwości antyzapalnie, przeciwalergicznie, immunomodulujące i antyoksydacyjnie. Spowalniają proces starzenia, chronią zdrowie i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby takie jak cukrzyca, czy nadciśnienie tętnicze.

4. Zapobiegają licznym chorobom

Grzyby zawierają beta-glukan znany z właściwości antyzapalnych i przeciwnowotworowych, obniża trójglicerydy i zły cholesterol, ciśnienie krwi oraz poziom cukru we krwi.  Oprócz tego posiadają one w sobie cenny nienasycony kwas tłuszczowy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy zwany inaczej kwasem rutenowym. Obecny jest też w  tłuszczu mlecznym czy wołowinie. Kwas CLA ma działanie antynowotworowe, działa immunomodulacyjnie zwiększając odporność na wirusy, obniża poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Niski poziom CLA we krwi powiązany jest ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory jak chociażby u kobiet nowotwór piersi. Z tego powodu warto wprowadzić do diety pieczarki, boczniaki, kurki i grzyby leśne.

Pyszne przepisy na dietetyczne dania