Marchew to warzywo bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze. Wszystkie one wzmacniają opaleniznę, poprawiają wzrok, wspomagają odporność i chronią przez rozwojem nowotworów. Poza tym wspomaga proces odchudzania, a jedzenie już jednej marchewki dziennie sprawi, że nie tylko stracisz na wadze, ale też będziesz czuć się świetnie!
Marchew to warzywo dostępne przez cały rok. Jest tania i łatwo dostępna. Dzięki składnikom odżywczym w niej zawartym nasze ciało jest jędrne, piękne, cera nabiera śniadego koloru, a włosy i paznokcie stają się zdrowe i mocne. Po ugotowaniu jest w lekkostrawna dzięki czemu może być spożywana nawet przez osoby mające problem z trawieniem. Korzeń marchwi stosuje się w zaburzeniach trawiennych u niemowląt i dzieci, w niedożywieniu, niedokrwistości, stanach zapalnych skóry, zaburzeniach przemiany materii, stanach zapalnych dróg moczowych, ma właściwości przeciwcukrzycowe, rozkurczowe. Obniża ona poziom cholesterolu we krwi oraz reguluje trawienie.
W 100 gramach marchewki znajduje się tylko 41 kalorii i 2,8 grama błonnika, który pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki. Jest to warzywo uniwersalne ponieważ można je spożywać zarówno ugotowane jak i na surowo. Jeśli ktoś nie lubi podgryzać marchewki może wypić sok lub inne produkty, których składnikiem jest marchew.
Prosta przekąska z marchwi
1 marchew
1 jabłko
jogurt naturalny 0% tłuszczu
opcjonalnie: rzodkiewka, chrzan
Marchew i jabłko opłucz i obierz ze skórki. Pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Rzodkiewki pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wrzuć do misji i polej jogurtem. Gotowe!