Zbawienne działanie kawy i wina – Kobieto! poznaj wyniki najnowszych badań naukowców i ciesz się małymi przyjemnościami
Poranne espresso, popołudniowe latte i wieczorny kieliszek wina bywają synonimem przyjemności. A od teraz również zdrowia! Naukowcy udowodnili, że kawa i wino ze względu na zawartość kwasów fenolowych chronią organizm kobiety przed rakiem piersi.
Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Navarra i Uniwersytetu Jaen w Hiszpanii. Ich celem było ustalenie, jakie produkty żywnościowe mogą stanowić profilaktykę nowotworu piersi. Zalecenia dietetyczne w szczególności skierowane są do kobiet po menopauzie – to one najbardziej potrzebują wzmocnienia.
Eksperyment polegał na obserwacji, jak na leczenie raka piersi wpływają kwasy fenolowe. Po 12 latach przeanalizowano wyniki ponad 11 tysięcy kobiet. Na liście było 136 produktów – każda z badanych musiała zaznaczyć, z jaką częstotliwością sięgała po konkretne napoje i posiłki.
Okazało się, że kobiety, które piły kawę, jadły owoce oraz warzywa miały znacznie lepsze wyniki. Kawa i wino mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 65 proc. Kobiety intuicyjnie wiedzą, co dobre. Kawa i wino pojawiały się wysoko w ankietach najzdrowszych kobiet.
Nie oznacza to oczywiście, że kawę i wino możemy pić bez ograniczeń. Najważniejsza jest dieta, jak się okazuje, roślinna.
Najcenniejsze w profilaktyce raka piersi są jabłka, śliwki, cytrusy oraz jagody. Ponadto produkty owsiane i ryżowe. Do tego filiżanka kawy lub lampka czerwonego wina – podsumowują naukowcy.
“Kobiety, które przyjmowały kwas fenylowy występujący naturalnie w produktach, mogą być aż o 62 procent mniej narażone na raka piersi w porównaniu z tymi, które spożywają go w znacznie mniejszych ilościach” – stwierdzili naukowcy.
Na zdrowie 🙂