Jeśli zastanawiacie się czym urozmaicić swój lunchbox i co zjeść w pracy zamiast zwykłej kanapki, sałatka z pieczonego kalafiora będzie idealnym pomysłem.

Przedstawione składniki dają możliwość zrobienia sałatki na cztery pełno wartościowe porcje lunchowe.

Składniki sałatki: 

  • 1 cały kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 1 awokado
  • 6 jajek
  • 1 cytryna
  • garść zielonych oliwek
  • ok 100 gr sera gorgonzola
  • pól garści orzeszków pinii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Składniki sosu: 

  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie: 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie przestudzone ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy go oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kalafior pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie pozostawiamy do wystudzenia i łączymy z ziemniakami.

Jajka gotujemy na półtwardo (około 4-6 minut) i obieramy ze skorupek. Oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek. W misce lub na półmisku układamy ziemniaki z kalafiorem, awokado, ser i oliwki. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni. Przekładamy do lunchboxa (jeśli przygotowujecie wieczorem, wstawcie do lodówki na noc).

Smacznego! I niech Wam wszyscy w pracy zazdroszczą 🙂