Jeśli zastanawiacie się czym urozmaicić swój lunchbox i co zjeść w pracy zamiast zwykłej kanapki, sałatka z pieczonego kalafiora będzie idealnym pomysłem.
Przedstawione składniki dają możliwość zrobienia sałatki na cztery pełno wartościowe porcje lunchowe.
Składniki sałatki:
- 1 cały kalafior
- 4 ziemniaki
- 1 awokado
- 6 jajek
- 1 cytryna
- garść zielonych oliwek
- ok 100 gr sera gorgonzola
- pól garści orzeszków pinii
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Składniki sosu:
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka majonezu
- garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie przestudzone ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy go oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kalafior pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie pozostawiamy do wystudzenia i łączymy z ziemniakami.
Jajka gotujemy na półtwardo (około 4-6 minut) i obieramy ze skorupek. Oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek. W misce lub na półmisku układamy ziemniaki z kalafiorem, awokado, ser i oliwki. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni. Przekładamy do lunchboxa (jeśli przygotowujecie wieczorem, wstawcie do lodówki na noc).
Smacznego! I niech Wam wszyscy w pracy zazdroszczą 🙂