Zioła na stałe zagościły w naszych kuchniach. Dodane do potraw wzbogacają nie tylko ich smak, ale przede wszystkim są źródłem cennych witamin. W konkursie Influencer’s Top ponownie nominowano świetne produkty marki Baziółka. Co tym razem przygotowali dla nas?

Zioła używane w kuchni to przede wszystkim mięta, bazylia, rozmaryn, tymianek, oregano, kolendra, pietruszka, szczypiorek, koperek, a nawet szałwia. Mogą one występować zarówno w doniczkach, jak i w formie ciętej, a oba te rodzaje dostarcza znana polska firma – Baziółka. Nowością w ofercie firmy są na pewno mikro liście. To młoda wersja znanych i często sezonowych roślin jak groszek czerpany, słonecznik, rzodkiewka, amarantus czy jarmuż. Teraz dzięki formie mikro liści fani tych cudownych ziół będą mieć do nich dostęp przez cały rok!

Szczypior – król polskich stołów

Szczypiorek pochodzi z obszarów Azji Środkowej, ale ze względu na łatwość hodowli na stałe zagościł w Europie. W Polsce szczypiorek wykorzystuje się jako dodatek do kanapek, sałatek z pomidorów i ogórków, a także past jajecznych. Jako zioło charakteryzuje się niską kalorycznością oraz cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Szczypiorek jest bogaty w wiaminę K, C, A oraz foliany. Jest też źródłem miedzi, magnezu i żelaza. Ma działanie bakteriobójcze, przez co pomaga w zwalczaniu infekcji i stanów zapalnych.

zioła

fot. Instagram/Baziółka

Szczypiorek świetnie komponuje się z jajkiem. Dlatego polecamy przygotowania jajek sadzonych po azjatycku z chrupiącym pieczywem.

Składniki:

  • 2 jajka2
  • 2 kromki pieczywa
  • 1/2 papryczka chili
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • 2 łyżeczki sosu hoisin
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki listków kolendry
  • sezam

Chili posiekaj w plasterki. Sezam podpraż na patelni, dodaj masło a kiedy się rozpuści, wbij jajka. Przykryj i smaż aż się zetną. Pod koniec smażenia dodaj chilli i kolendrę. Jajka podawaj z szynką na pieczywie, skropione sosem i posypane szczypiorkiem.

fot. Instagram/Baziółka

Oregano nie tylko u Włochów

Pierwsze uprawy oregano pojawiły się na terenie Eurazji i w regionie Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy wykorzystywali to zioło do łagodzenia bólów mięśni, a Rzymianie jako antidotum na ukąszenia skorpionów i pająków. Obecnie oregano większe zastosowanie znalazło w kuchni niż w medycynie. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów, sałatek czy kanapek. Ziele lebiodki (tak inaczej nazywa się oregano) zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci przez co usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Dlatego jest tak popularne w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie przykłada się dużą wagę do zdrowych i lekkich składników.

zioła

fot. Instagram/Baziółka

Aby poczuć się jak we Włoszech nie trzeba wiele. Wystarczy tylko kilka składników do przygotowania pysznej włoskiej focacci z rozmarynem i oregano.

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml letniej wody
  • 450 g mąki
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • ser z niebieską pleśnią
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Karmelizowana cebula:
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, cały czas mieszając, aż cała cebula się zeszkli. Dodajemy do niej ocet balsamiczny. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż nadmiar płynu odparuje. Dodajemy cukier, listki oregano i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Rozczyn:
Drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier i połowę ilości letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 15 minut (na powierzchni utworzy się piana). Przed dodaniem rozczynu do ciasta, jeszcze raz go mieszamy.

Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski i solimy. Robimy w środku dołek i wlewamy do niego rozczyn, oliwę, resztę letniej wody i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok.1,5 h). Po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy ciasto dodając posiekany drobniutko rozmaryn. Rozwałkowujemy ciasto, umieszczamy na rozgrzanej blasze i dłońmi rozpłaszczamy na krążek o średnicy ok. 30 cm. Spryskujemy resztką oliwy, posypujemy gruboziarnistą solą i posypujemy serem pleśniowym (możemy go również dodać po upieczeniu). Pieczemy 20 minut w 230 st. C. Upieczoną focaccię posypujemy karmelizowaną cebulą i serem jeśli nie dodaliśmy go wcześniej.

fot. Instagram/Baziółka

Szczaw nie tylko na zupę

Szczaw to roślina, którą można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale też idealnie sprawdzi się w domowej apteczce. Szczaw łagodzi problemy z układem trawiennym, a w szczególności z biegunką. Wszystko dzięki zawartym w szczawiu garbnikom, które mają właściwości ściągające. Niektóre rodzaje szczawiu stanowią świetny lek na pobudzenie apetytu u niejadków. Poza tym ta roślina ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

fot. Instagram/Baziółka

Zupy to królowe polskich stołów. Dzięki pomysłowi i kilku trikom można stworzyć ciekawe w smaku i niestandardowe połączenia jak na przykład zieloną zupę z szczawiowymi czipsami.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 garście jarmużu 
  • 3 -4 garście szpinaku 
  • 2 doniczki czerwonego szczawiu
  • 2 litry bulionu
  • 1/4 szklanki ryżu arborio
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • kilka listków szczawiu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

W garnku rozgrzej oliwę, pokrój w kosteczkę cebulę i podsmażaj, aż zacznie się złocić. Zmniejsz ogień, dolej 2-3 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś cebulę do uzyskania karmelowego koloru. Od czasu do czasu zamieszaj. Ugotuj ryż, gdy będzie prawie gotowy wrzuć do niego jarmuż. Pogotuj 2-3 minuty. Odcedź, wmieszaj szpinak i czerwony szczaw. Dodaj duszoną cebulę, zalej bulionem, zagotuj i zmiksuj.
Chipsy: W małym rondelku rozgrzej olej, uważaj, aby nie zaczął dymić. Chwyć listek za ogonek i cały czas trzymając, zanurz w oleju. Ostrożnie, bo olej może pryskać! Po kilku sekundach wyciągaj i układaj na papierowym ręczniku.

fot. Instagram/Baziółka

 

Orzeźwiająca rukiew wodna 

Rukiew woda, znana jako rzeżucha wodna to roślina jadalna, ale też świetne lekarstwo. Jak zostało to udowodnione jest to najzdrowsza roślina na świecie i idealnie pasuje do świeżych sałatek czy jako dodatek do kanapek. Rukiew jest bogata w witaminy jak C, B1, B6, K i E, ale też w żelazo, wapno, magnez, mangan i cynk. Wszystkie te składniki pozytywnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Rukiew zawiera też duże ilości luteiny i zeaksantyny, które działają jak przeciwutleniacze, czyli usuwają  z organizmu wolne rodniki.

fot. Instagram/Baziółka

Rukiew wodna jest doskonałym składnikiem różnych sałatek jak na przykład super zdrowej sałatki z oregano i pietruszką.

Składniki:

  • 2 garści jarmużu bez łodyg
  • pęczek rukwi wodnej
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 6-8 plastrów sera halloumi
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju lnianego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • garść migdałów
  • 5 łyżek ziaren granatu

Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oleju, połóż ser halloumi i smaż aż się zarumieni. Aby przygotować sos do miseczki wlej olej lniany, musztardę, sól i pieprz, sok z cytryny i miód. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i dodaj jarmuż, podsmaż przez 2 minuty. Orzechy podpraż na suchej patelni. Do miski wrzuć jarmuż, rukiew wodną, pietruszkę, lubczyk, orzechy, granat i ser. Skrop sosem i wymieszaj.

fot. Instagram/Baziółka

artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka