Otwierając w jesienno-zimowy, chłodny wieczór słoik pachnący owocami lata, można chociaż na chwilę wrócić do beztroskiego czasu wakacji i sezonowych smaków. Przetwory od dawien dawna kojarzą się z czymś „cudownie” słodkim, co zaspokoi nagłą potrzebę cukrowej przyjemności.

Tym bardziej kolejny raz z największą radością witamy w Plebiscycie Influencer’s TOP 2019 nowości od Stovit.

Biały cukier stosowany powszchnie do przetworów ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, stąd też koncept zastąpienia go naturalnym cukrem brzozowym czyli ksylitolem.

Skoro wiemy już, że producent zadbał o “zdrową słodycz”, zobaczmy jakie smaki na nas czekają w nominowanych dżemach.
Nas urzekły ukochane, słoneczne truskawki, morela oraz czarna porzeczka – słodzone oczywiście ksylitolem.
W Plebiscycie jurorzy smakować będą czarną porzeczkę i morelę.

 

Truskawki. Nasze dobro narodowe. W rankingu ulubionych owoców rodaków, truskawki oddały pierwszeństwo jedynie jabłkom. Posiadają szereg właściwości zdrowotnych. Zmniejszają ryzyko chorób serca, odkwaszają, odchudzają. Są doskonałym źródłem witaminy C (o niebo lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem.

Czarne porzeczki, kto z nas nie zna ich wyrazistego smaku. Posiadaja znakomite właściwości zdrowotne. Już 100 g czarnych porzeczek pokrywa niemal 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W przeszłości nasi Dziadkowie stosowali owoce przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Wspomagają leczenie migrent, problemów żołądkowo- jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmy.

Morele – zawierają znaczące ilości potasu, żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Dzięki temu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Wpływają na poprawę trawienia, działają prewencyjnie przeciw anemii. Są zbawienne dla osób uprawiających sport.

Nowości Stovit słodzone cukrem brzozowym to alternatywa dla osób dbających o sylwetkę ze względu na obniżony indeks glikemiczny, ale przede wszystkim dla diabetyków – tym bardziej że dżemy zyskały rekomendację Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Produkty z ksylitolem to TYLKO 5 składników i aż 50% owoców. Dżemy pozbawione są konserwantów i polepszaczy właśnie po to, aby były idealnym dopełnieniem rodzinnych śniadań, przekąsek w pracy czy słodkich deserów.

Artykuł powstał we współpracy ze Stovit
Poznaj wszystkie smak na www.stovit.com.pl
oraz na fanpage’u www.facebook/DzemyStovit