Slush to popularne szczególnie w Stanach Zjednoczonych połącznie wina musującego z mrożonymi owocami. Ten drink przynosi szybkie orzeźwienie nawet w najbardziej upalne dni. Można przygotować również wersję dla dzieci dodając ulubione owoce, lemoniadę i kostki lodu.
Na zewnątrz panują tropikalne upały. Koniecznie w tym czasie należy uzupełniac brakujące płyny. Szczególnie teraz należy pić dużo wody, a popołudniu złapać orzeźwienie pijąc pyszny slush. Jest to drink składający się najczęściej z wina i mrożonych owoców. Wygląda zjawiskowo, smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut!
Trukawkowy slush
Składniki:
- szklanka zamrożonych truskawek
- 2 szklanki białego wina
- truskawki do dekoracji
Truskawki wymieszaj w blenderze z winem i gotowe. Podawaj w ulubionych kieliszkach udekorowanych cząstkami truskawek. Napój można pić przez słomkę.
Slush brzoskwiniowo-miętowy
Składniki:
- 6 brzoskwiń
- 4-6 nektarynek
- 1/3 szklanki świeżej mięty
- 2-3 szklanki słodkiego czerwonego wina
- 2-3 szklanki lodu
Brzoskwinie i nektarynki przekrój na pół i wyjmij pestki. Następnie przełóż do bledera i zmiel. Dodaj miętę, wino i lód. Całość ponownie zblenduj do uzuskania odpowiadającej ci konsystencji. Serwuj w ulubionych szklankach lub kieliszkach.
Slush a la Sangria
Składniki:
- 2-3 szklanki czerwonego wina
- pół szklanki brandy
- pół szklanki likieru pomarańczowego
- 3 szklanki mrożonych owoców – brzoskwinie, ananasy, mieszanka owoców leśnych
- szczypta cynamonu
Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na jednorodną masę. Podawaj koniecznie schłodzone!