Nasiona bazylii stają się coraz bardziej popularne. To nowy superfood, który może zastąpić popularne obecnie nasiona chia. Charakteryzują się intensywnym smakiem, aromatem. Nasiona słodkiej bazylii mają też cenne właściwości zdrowotne, które wpływają korzystnie na organizm już po kilku dniach stosowania.
Nasiona bazylii mogą występować w różnych krajach pod odmiennymi nazwami. I tak spotkać spotkać możemy takie określenia jak “sabja”, “tukmaria”, “falooda” czy “Thai holu basil”. Nasiona bazylii mają liczne właściwości zdrowotne, są produktem niskokalorycznym bogatym w liczne przeciwutleniacze i witaminy.
Tukmaria wywodzi się z tropikalnych krajów azjatyckich i występuje w aż 150 odmianach! Roślina ta jest wykorzystywana w medycynie chińskiej, która przypisuje jej niezwykłe moce lecznice. Nasiona słodkiej bazylii swoim wyglądem przypominają znaną nam czarnuszkę i nasiona chia.
Roślina o niezwykłych właściwościach
Tukmaria w swoim składzie ma liczne kwasy tłuszczowe. Jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy w tym flawonidów i polifenoli. Korzystnie wpływają one na organizm człowieka, w tym między innymi zwalczają wolne rodniki, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu i chronią organizm przed wieloma chorobami. W tym też przed nowotworami.
Nasiona słodkiej bazylii charakteryzują się niską kalorycznością dzięki czemu mogą być składnikiem diety odchudzającej. Poza tym są źródłem witaminy C i K, magnezu, potasu. wapnia i luteiny. Bogactwo witamin sprawia, że nasiona bazylii świetnie sprawdzają się w profilaktyce przeziębień. Do napoju z tej rośliny wystarczy dodać sok z cytryny i imbir. Taka mikstura nie tylko świetnie rozgrzewa, ale też wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Regularne spożywanie tukmarii wpływa ponadto na zachowanie szczupłej i zgrabnej sylwetki, ale też zapewnia młody i atrakcyjny wygląd. Pozwala zachować zdrowy wygląd włosów i skóry ponieważ działa od wewnątrz, czyli skuteczniej niż inne preparaty zdrowotne.
Tukmaria wywiera też pozytywny wpływ na trawienie. Przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom i pomaga pozbyć się niestrawności. Organizm się oczyszcza dzięki czemu funkcjonujemy lepiej.
Jak przygotować nasiona bazylii?
Przygotowanie tukmarii jest bardzo proste. Nasiona wystarczy zalać letnią wodą i pozostawić na 5 minut do nasiąknięcia tak jak robi się to w przypadku nasion chia. Po tym czasie nasiona zaczynają pęcznieć i nadają się do spożycia jako dodatek do deserów, puddingów czy koktajli.