Ciasto marchewkowe to wypiek, który zawsze nam wychodzi. Szybkie, nieskomplikowane i pyszne, pieczemy zawsze gdy mamy ochotę na małe co nieco.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru, lub innego słodzidła)
- 2 szklanki mąki, u nas pszenna, ale owsiana, żytnia, czy orkiszowa też się sprawdzą
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżka esencji waniliowej
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 szklanki drobno utartej marchewki (4-5 sztuk)
- szczypta soli
- po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady
- bułka tarta lub kasza manna do posypania formy (zmielone orzechy też będą dobre)
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z ksylitolem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cynamon oraz esencję waniliową. Stale mieszając powoli wlewamy olej. Następnie, nadal mieszając, ale już bez użycia miksera dorzucamy startą marchewkę, czekoladę i bakalie. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej blaszki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!