Jak łączyć ze sobą produkty żywnościowe, aby potrawy były bardziej odżywcze?
Oto kilka cennych wskazówek. Przeczytajcie koniecznie!
Pomidor i awokado
Awokado zwiększa wchłanianie beta- karotenu i zwiększa jego przekształcanie w witaminę A.
Marchew i tłuszcz
Dzięki tłuszczowi beta karoten jest lepiej przyswajalny. Możemy dodać oliwy, oleju, ale w niewielkich ilościach. Prowitamina A przekształca się w witaminę A.
Łosoś i czosnek
To połączenie doskonale wpływa na obniżenie cholesterolu.
Szpinak i jogurt
O dobrych właściwościach szpinaku wiemy wszyscy, ale ma on również kwas szczawiowy. Ten utrudnia przyswajanie wapnia. Warto dodać jogurt, by w ten sposób go zatrzymać w organizmie.
Brukselka i oliwa
Brukselka zawiera dużą ilość witaminy K, która wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne. Ta doskonale rozpuszcza się w tłuszczach.
Kapusta kiszona plus oliwa i marchew
Dzięki oliwie przyswajane są witaminy zawarte w kapuście. Ponadto ta mieszanka dobrze wpływa na trawienie i wzdęcia.
Fasola i czerwona papryka
Czerwona papryka zawiera dużo witaminy C i dzięki niej lepiej wchłania się żelazo zawarte w fasoli.
Pomidory i oliwa z oliwek
Skropienie pomidorów oliwą powoduje lepsze właściwości oksydacyjne oliwy.
Brokuły i pomidory
Lepiej zwalczają raka prostaty, dlatego warto je jeść razem. Poza tym doskonale smakują. I jedno i drugie warzywo ma właściwości przeciwnowotworowe.
A do tego zdrowa, filtrowana woda – to zawsze się opłaca 🙂