grypa

Grypa to jedna z najgorszych i najczęstszych chorób okresu zimowego. Tak na prawdę nie ma jednego sprawdzonego leku, aby ją zwalczyć. Ważne jest, aby w trakcie kuracji zastosować odpowiednią dietę co szybciej postawi nas na nogi i pozwoli wrócić do codziennych obowiązków.

W trakcie choroby jesteśmy często pozbawieni sił oraz chęci do działania. Grypa to choroba, której towarzyszy zazwyczaj gorączka, ból mięśni i stawów przez co jeszcze bardziej czujemy się źle, nie mamy apetytu. Jedzenie jest jednak istotnym elementem, który pomaga wyjść z choroby i wpływa na poprawienie odporności. Co warto więc jeść i pić, aby uniknąć grypy w przyszłości?

1. Elektrolity

W trakcie grypy podwyższona temperatura sprawia, że więcej się pocimy. Dlatego ważne jest, aby utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizm. Warto pić dużo wody, ale też napojów bogatych w elektrolity. Można je znaleźć w napojach izotonicznych, ale też w wodzie kokosowej. Pozwolą one na uzupełnieni sodu i potasu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

2. Zielona herbata

Innym sposobem na nawodnienie organizmu jest picie gorącej, zielonej herbaty. Spożywanie ciepłych i gorących napojów pomaga przede wszystkim w udrożnieniu dróg oddechowych, które szczególnie w czasie grypy są zablokowane. Zielona herbata ma wiele przeciwutleniaczy, a jeśli dodamy do niej odrobię miodu świetnie załagodzi kaszel i ból gardła.

3. Rosół

Rosół z makaronem to chyba jedno z najbardziej popularnych dań, które nasze babcie stosowały podczas grypy czy przeziębień. I słusznie! Rosół nie tylko świetnie nawadnia nasz organizm, ale wyrównuje też poziom sodu. Warzywa z kolei dostarczają witamin i minerałów, a kurczak białka. Niektórzy specjaliści uważają, że rosół pomaga w zawalczeniu infekcji białych krwinek, przez co zaczynają one działać wydajniej, a my szybciej wracamy do zdrowia.

4. Warzywa i owoce

Grypa to czas, w którym nasz organizm traci wiele niezbędnych minerałów i witamin. Warto więc zadbać o dostarczanie antyoksydantów, ale nie tylko w trakcie choroby. Owoce i warzywa zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wpływają na poprawę układu odpornościowego i utrzymanie zdrowia w świetnej kondycji. Zaleca się spożywanie warzyw i owoców o intensywnych kolorach jak pomarańcze czy jagody bo to one właśnie zwierają dużą ilość przeciwutleniaczy.

5. Wołowina

Ważnym składnikiem odżywczym dla osób chorych jest cynk. Pomaga on zwalczać infekcję przez regulację układu odpornościowego oraz ma wpływ na zmniejszenie czasu trwania przeziębienia. Cynk znajduje się między innymi w wołowinie. Jest ona też bogata w białko i witaminę B, co może również pomóc w pełnym wyzdrowieniu z grypy. Innymi dobrymi źródłem cynku są ostrygi i krewetki.

Sprawdź jak działa syrop imbirowy.