soki

Soki wyciskane świetnie sprawdzają się w upalne wiosenne i letnie dni. Są one źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim dodają energii i orzeźwiają. Wyciskane soki można łatwo przygotować w domowym zaciszu łącząc ulubione warzywa i owoce. 

Soki wyciskane są coraz bardziej modne. Wielu z nas sięga po nie w kawiarniach czy supermarketach i bardzo dobrze! Świeżo wyciskane soki zawierają więcej witamin i minerałów niż soki w kartonikach znanych producentów. Przede wszystkim nie zawierają one niezdrowych cukrów i substancji konserwujących przez co są lepiej przyswajalne przez organizm.

Wiosna to najlepszy czas na przygotowanie w domowym zaciszu zdrowych, wyciskanych soków. Mamy obecnie dostęp do świeżych owoców i warzyw więc warto z tego skorzystać! Polskie warzywa i owoce mają na pewno więcej witamin niż  te importowane z dalekich krajów.

Jak przygotować pełnowartościowy wyciskany sok?

Wystarczy, że zastosujesz kilka zasad, a będziecie mogli cieszyć się pysznym i zdrowym orzeźwiającym sokiem.

  1. Wybierz owoce lub warzywa, które są jędrne, ciężkie, a ich skórka nie jest uszkodzona.
  2. Przed dotknięciem owoców zawsze umyj ręce, a dopiero później zmyj zanieczyszczenia z owoców lub warzyw.
  3. Obierz je ze skórki.
  4. Pozbądź się pestek.
  5. Wyciskaj owoce tak długo, aż cały sok przedostanie się do szklanki.

Świeżo wyciśnięty sok najlepiej spożyć tego samego dnia. Jeśli nie będzie to możliwe umieść go w lodówce.