
Soki wyciskane świetnie sprawdzają się w upalne wiosenne i letnie dni. Są one źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim dodają energii i orzeźwiają. Wyciskane soki można łatwo przygotować w domowym zaciszu łącząc ulubione warzywa i owoce.
Soki wyciskane są coraz bardziej modne. Wielu z nas sięga po nie w kawiarniach czy supermarketach i bardzo dobrze! Świeżo wyciskane soki zawierają więcej witamin i minerałów niż soki w kartonikach znanych producentów. Przede wszystkim nie zawierają one niezdrowych cukrów i substancji konserwujących przez co są lepiej przyswajalne przez organizm.
Wiosna to najlepszy czas na przygotowanie w domowym zaciszu zdrowych, wyciskanych soków. Mamy obecnie dostęp do świeżych owoców i warzyw więc warto z tego skorzystać! Polskie warzywa i owoce mają na pewno więcej witamin niż te importowane z dalekich krajów.
Jak przygotować pełnowartościowy wyciskany sok?
Wystarczy, że zastosujesz kilka zasad, a będziecie mogli cieszyć się pysznym i zdrowym orzeźwiającym sokiem.
- Wybierz owoce lub warzywa, które są jędrne, ciężkie, a ich skórka nie jest uszkodzona.
- Przed dotknięciem owoców zawsze umyj ręce, a dopiero później zmyj zanieczyszczenia z owoców lub warzyw.
- Obierz je ze skórki.
- Pozbądź się pestek.
- Wyciskaj owoce tak długo, aż cały sok przedostanie się do szklanki.
Świeżo wyciśnięty sok najlepiej spożyć tego samego dnia. Jeśli nie będzie to możliwe umieść go w lodówce.